Smakkelaarsveld

Projectomschrijving

Status project

In voorbereiding.

Het Smakkelaarsveld is van oudsher de toegang tot de historische binnenstad. De afgelopen jaren ging het Smakkelaarsveld regelmatig op de schop om kabels en leidingen te vernieuwen en te verleggen. Tot de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld (in fases in 2017 en 2018) onder het nieuwe Stationsplein, doet het Smakkelaarsveld vooral dienst als tijdelijke fietsenstalling. 

Vanaf 2018 is er op het Smakkelaarsveld weer plaats voor een nieuwe bestemming. Daar gaan we in 2017 mee aan de slag. 

Na de zomer is gestart met het participatietraject: op 14 en 15 september was iedereen welkom om een bakkie te komen drinken op het Smakkelaarsveld en te vertellen waarom hij/zij straks naar het Smakkelaarsveld zou (willen) komen. Daarvoor had de gemeenteraad op 6 juli 2017 ingestemd met een raadsvoorstel (punt 15) over de aanpak voor de herontwikkeling van het Smakkelaarsveld. Hierdoor kon in de zomer gestart worden met de voorselectie van partijen voor de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld. In september zijn de namen van de drie gekozen partijen bekend gemaakt. Zij hebben nog geen plan, maar zijn geselecteerd op hun vermogen tot samenwerken.

Mocht je vragen hebben of meer willen weten over de voorselectie of het participatietraject, stuur dan een mail aan smakkelaarsveld@utrecht.nl

Lees meer over de werkzaamheden die dit jaar gedaan worden op het Smakkelaarsveld in het nieuwsbericht van 2 mei 2017 of in de bewonersbrief voor de omgeving van 2 mei. Op 23 mei was er een rondwandeling met en voor omwonenden en ondernemers, de uitnodiging lees je hier.

Complexe plek

Het Smakkelaarsveld, het gebied tegenover TivoliVredenburg, is nu een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langslopen, maar dat wordt anders. Er komt water: de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken zodat bootjes en rondvaartboten straks tussen binnenstad en de Munt kunnen varen. En er is belosten dat er ruimte komt voor wonen en groen. Maar er ligt ook een bus-/trambaan dwars doorheen, er zijn flink wat hoogteverschillen en er liggen kabels en leid9ingen onder de grond. Het is daarom een complexe plek.

Werkzaamheden