Fietsparkeren in december

4 December 2007

In de maand december is het op drukke winkeldagen en -avonden mogelijk om binnen de bouwschutting aan het Vredenburg fietsen te parkeren in een onbewaakte tijdelijke stalling.

De stalling is geopend op zaterdagen van 09:00 uur tot 19:00 uur, op koopzondagen, woensdagen en vrijdagen van 12:00 uur tot 19:00 uur en op koopavonden van 17:00 uur tot 22:00 uur.

Geparkeerde fietsen kunnen uitsluitend binnen de openingstijden worden geplaatst en opgehaald. Het tijdelijke fietsparkeren aan het Vredenburg is mogelijk tot en met zondag 6 januari 2008. Na die datum kan het tijdelijke fietsparkeerterrein, afhankelijk van het succes van de tijdelijke stalling en van de bouwactiviteiten binnen de bouwschutting, worden voortgezet.

Het fietsparkeren binnen de bouwschutting is mogelijk omdat de sloop van het Muziekcentrum door een uitspraak van de Utrechtse voorzieningenrechter is uitgesteld. Door dit uitstel zijn er tijdelijk minder activiteiten op het bouwterrein aan het Vredenburg. Hierdoor kan een gedeelte van het bouwterrein tijdens de drukke decembermaand op winkelspitstijden worden gebruikt voor fietsparkeren.

De gemeente Utrecht heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen om meer fietsparkeren in het drukke centrum mogelijk te maken. Extra fietsparkeermogelijkheden zijn inmiddels toegevoegd in Wijk C, aan de Rijnkade (bij de ingang van Hoog Catharijne) en in een bewaakte stalling aan de Catharijnesingel. Vanaf zaterdag 1 december is fietsparkeren op het bouwterrein aan het Vredenburg mogelijk. In februari opent een nieuwe bewaakte fietsparkeervoorziening in de voormalige ‘weggeefwinkel’ aan het Moreelsepark. In 2008 start de gemeente de bouw van een fietsgebouw aan het Smakkelaarsveld met ruimte voor minimaal 2500 fietsen.

Om de overlast van ‘wildparkeren’ tegen te gaan en mensen te informeren waar ze hun fiets kunnen stallen, zet de gemeente op drukke winkeltijden toezichthouders in op het kruispunt bij de Bijenkorf en aan de ingang van de Vredenburgmarkt.

In oktober bepaalde de Utrechtse voorzieningenrechter dat de sloop van het Muziekcentrum voorlopig niet door kan gaan omdat de gemeente Utrecht geen monumentenvergunning heeft. De gemeente Utrecht is van oordeel dat deze vergunning niet nodig is. Onder protest heeft de gemeente de vergunning inmiddels aangevraagd. Daarnaast hoopt de gemeente via juridische procedures in maart 2008 de sloop te kunnen starten.