Tijdelijke overlast door plaatsing 600 extra fietsklemmen Stationsgebied

23 Januari 2008

In de 'plint' langs het Stationsplein vervangt de gemeente oude fietsenrekken door dubbellaagse fietsenrekken (lage rekken) en etagerekken (hoge rekken). Hierdoor kunnen 600 extra fietsplaatsen gerealiseerd worden. Tijdens de plaatsing zijn in de ‘plint’ tijdelijk minder fietsrekken beschikbaar.

Om niet teveel fietsklemmen buiten gebruik te hebben, worden de werkzaamheden in drie fases uitgevoerd. Per fase worden een aantal fietsvakken vernieuwd. De eerste fase start vanaf 24 januari met het plaatsen van de hekken rondom een aantal vakken met fietsklemmen. Fietsers hebben 10 dagen de tijd om hun fiets uit deze rekken te halen. Daarna worden de fietsen uit de rekken geknipt en aan de kant gezet, waarna de rekken worden verwijderd en nieuwe rekken worden geplaatst.
De plaatsing van nieuwe rekken in de laatste vakken van de ‘plint’ (fase drie) is eind februari klaar.

Om het tijdelijk extra tekort aan fietsplaatsen op te vangen, kunnen fietsers in ieder geval gratis hun fiets stallen in de gemeentelijke stalling aan de Catharijnesingel. Ook worden er tijdelijk extra fietsparkeerplekken in de zijstraten bijgeplaatst. Daarnaast worden toezichthouders en verkeersregelaars ingezet in de ochtenduren om mensen te verwijzen en het gebied ordelijk te houden.

De opstelling van de nieuwe rekken is vergelijkbaar met de opstelling bij de roltrapopgang naar de Mediamarkt. De vervanging van de oude rekken verbetert voor voetgangers de doorgang van de 'plint'. Na de plaatsing van de nieuwe rekken brengt de gemeente aanvullende belijningen en kruisvakken aan met 'fietsstalverbodsborden'. Doel daarvan is duidelijk te maken dat op die plekken geen fietsen gestald mogen worden.

Inrichting nieuwe bewaakte fietsenstalling met 400 plaatsen

De afgelopen maanden is de voormalige weggeefwinkel aan het Stationsplein door eigenaar Corio opgeknapt en geschikt gemaakt voor verhuur. Per 1 februari kan de gemeente beschikken over het pand, waarna de ruimte wordt ingericht als een bewaakte fietsenstalling met 400 plaatsen. Dit betekent dat in maart de nieuwe “stalling Stationsplein" in gebruik genomen kan worden. De ingang komt aan de zijde van het Moreelsepark. De openingstijden van de nieuwe stalling zijn maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur. Het dagtarief voor het bewaakt stallen in de gemeentelijke stallingen bedraagt € 0,50.