Onderzoek naar ondergronds afvaltransport

20 Februari 2008

Vuilniszakken die met een vaart van zeventig kilometer per uur ondergronds naar een centraal verzamelpunt gezogen worden. Het klinkt futuristisch, maar voor bewoners en ondernemers van het toekomstige Stationsgebied en het nieuwe centrum van Leidsche Rijn kan het werkelijkheid worden.

Het college heeft op 19 februari 2008 besloten de mogelijkheden van een Ondergronds Afvaltransportsysteem (OAT) voor deze locaties nader te onderzoeken. In het najaar moet duidelijk zijn of de plannen haalbaar zijn, vanwege de planning van de herontwikkeling van het Stationsgebied.

Een OAT is een ondergronds buizensysteem met diverse openingen om het afval in te werpen. Het afval wordt vervolgens door middel van luchtdruk getransporteerd. Zowel bedrijven als huishoudens kunnen op ieder moment van de dag, zeven dagen per week hierin hun afval weggooien. Het aangezogen afval komt uit in containers aan het einde van het buizensysteem, buiten het centrum. Hier wordt het afval met vuilniswagens opgehaald.

Door gebruik te maken van een OAT-systeem vermindert de overlast van zwerfafval en staat er geen afval meer op straat. Ook stankoverlast en overlast van vuilniswagens behoren dan tot het verleden.