Verkeershinder door groot onderhoud aan Graadt van Roggenweg

2 April 2008

Vanaf 28 april start de gemeente Utrecht met dringend noodzakelijk groot onderhoud op een belangrijk deel van de westelijke toegangsroute vanaf de A2 naar het centrum van de stad.

Het wegdek van de Graadt van Roggenweg en de Weg der Verenigde Naties is in zeer slechte staat. Tijdens de werkzaamheden is slechts de helft van het aantal rijstroken beschikbaar. In het weekend voor de start van de uitvoering – zaterdag 26 en zondag 27 april- is het totale traject voor autoverkeer afgesloten.
De gemeente Utrecht adviseert weggebruikers zoveel mogelijk gebruik te maken van tram, bus of fiets. Om snelheid en comfort van het openbaar vervoer op peil te houden, krijgen streekbussen -die via Utrecht West de stad binnen komen- per 20 april een andere route en een eindhalte op het Jaarbeursplein. Ook enkele stadslijnen krijgen een aangepaste route. De opstapplaats voor reizigers met touringcarbussen wordt vanaf 11 april verplaatst van het Jaarbeursplein naar het Veemarktterrein aan de oostkant van de stad. Vanwege de verminderde doorstroming op de Graadt van Roggenweg wordt automobilisten vanaf de A2 gewezen op alternatieve routes naar het centrum.

Werkzaamheden
De Graadt van Roggenweg/Weg der Verenigde Naties krijgt een nieuwe fundering en asfaltlaag. Het wegdek van Utrechts drukste toegangsweg is na vele jaren van intensief gebruik van zeer slechte kwaliteit. Vervangen van de asfaltlaag kan niet worden uitgesteld. Aansluitend vinden er rioleringswerkzaamheden plaats aan de parallelweg en wordt het fietspad aan de zuidzijde geasfalteerd.

Planning
Vanaf maandag 28 april wordt de zuidelijke rijbaan (aan de Jaarbeurszijde) tussen het 24 Oktoberplein en het Westplein aangepakt. Het verkeer wordt dan in twee richtingen over de noordelijke rijbaan geleid. Halverwege de uitvoering worden de werkvakken omgedraaid en werkt de gemeente aan de noordelijke rijbaan waarbij verkeer over de zuidelijke rijbaan wordt geleid. Vanaf augustus zijn beide rijbanen weer beschikbaar.

Totale afsluiting
Vanwege voorbereidende werkzaamheden vindt er vóór de uitvoering een totale afsluiting plaats tussen het 24 Oktoberplein en het Westplein (de tram blijft wél rijden). Dit duurt maximaal 48 uur en vindt plaats in het weekend van 26 en 27 april. Verkeer wordt dan volledig omgeleid. Bij het wisselen van de weghelften halverwege het grootonderhoud gebeurt dit nog een keer.

Advies: Maak zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer en fiets
De verminderde doorstroming tijdens het groot onderhoud aan de Graadt van Roggenweg en de Weg der Verenigde Naties betekent voor automobilisten extra reistijd. Daarom adviseert de gemeente Utrecht weggebruikers zoveel mogelijk gebruik te maken van alternatief vervoer zoals de trein, tram, bus of fiets. Automobilisten kunnen gebruik maken van P+R Westraven en P+R Veemarkt. Daarnaast worden automobilisten al vanaf de snelwegen op omleidingsroutes gewezen. Door de omleidingen wordt een toename van verkeersdrukte verwacht in de omgeving Europalaan, Papendorp, Stationsgebied en Utrecht West.

Wijziging routes streekbussen/ bereikbaarheid per openbaar vervoer
Stad en regio blijven goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Bestuur Regio Utrecht -opdrachtgever voor het regionaal bus en tramvervoer- heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeente Utrecht. Een tiental streekbussen - zes buslijnen van Arriva, twee van Connexxion en Veolia- die de stad in en uitrijden via Utrecht-West mijden de wegwerkzaamheden en krijgen een nieuwe route. De bussen rijden per 20 april van en naar Jaarbeursplein via nieuwe haltes bij Papendorp-Zuid en Churchillaan en Balijelaan (lijn 81). Met de nieuwe busroutes wordt ook bedrijventerrein Papendorp goed bereikbaar per openbaar vervoer. Ook de route van de stadslijnen 5, 7, 10 wordt aangepast.

Vanaf de halte Churchilllaan komt er een overstap op de sneltram Utrecht CS - Nieuwegein/IJsselstein, ook in de richting van de haltes 24 Oktoberplein, Graadt van Roggenweg en Westplein. De tram kan tijdens het groot onderhoud ongehinderd doorrijden over de middenberm.

Enige overlast voor de reizigers is niet te voorkomen. Zo verhuizen de begin- en eindhaltes van een aantal streekbuslijnen per 20 april van het Streekbusstation naar het Jaarbeursplein. Overstappen tussen bus en trein gaat even snel; overstappen tussen stads- en streekbussen neemt meer tijd in beslag. Ook wordt de reistijd via de nieuwe busroutes mogelijk iets langer dan nu. Wel kunnen de bussen beter doorrijden en is er minder overlast van files. De verplaatsing van de haltes en de nieuwe routes van de streekbussen blijven ook na het grootonderhoud van kracht. Deze maatregelen zijn ook nodig met het oog op toekomstige situaties. Binnenkort starten werkzaamheden aan het Streekbusstation, gevolgd door de uitvoering van de plannen met het Stationsgebied.

Touringcarbussen
De huidige halte plaats voor touringcarbussen op het Jaarbusplein vervalt per vrijdag 11 april. Deze opstapplaats  moet plaatsmaken voor streekbussen. De gemeente stelt tot 1 juni het Veemarktterrein beschikbaar. Na juni is de defintieve nieuwe locatie bij Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn beschikbaar. De Veemarkt is met de bus vanaf Utrecht CS bereikbaar. Met de auto is het veemarktterein vanaf de snelweg goed bereikbaar via het Kardinaal Alfrinkplein en de hoofdtoegang (in- en uitrit) Veemarktterrein.

Hier kunt u de wegenkaart met adviesroutes rondom de Graadt van Roggenweg downloaden. wegenkaart_adviesroutes_gvroggenweg.pdf