Start sloop buitenkant Muziekcentrum Vredenburg

22 Juli 2008

Deze week start de zichtbare sloop van een deel van de buitenkant van het Muziekcentrum. In de afgelopen maanden werd het astbest in het oude gebouw al verwijderd en werden alle losse onderdelen, zoals lampen en kapstokken, uit het gebouw gehaald. 

Voor een beeldoverzicht van de strip en sloopwerkzaamheden van de afgelopen maanden klik hier.

Hoe gaat de sloop in zijn werk?

Er komt een hoge kraan die kleine stukjes van het gebouw afknipt. Dit sloopmateriaal wordt op de slooplocatie verwerkt tot kleinere delen en na sortering naar type materiaal met gesloten vrachtwagens afgevoerd naar verwerkingsbedrijven, zoals smederijen en vergruizers. 97% Van het sloopafval wordt hergebruikt. Er wordt gewerkt van boven naar beneden en van het Vredenburgplein naar de Rijnkade. De sloopwerkzaamheden duren ongeveer tot begin 2009.

Wat merkt u van de sloop?

  • Het is niet mogelijk te slopen zonder geluidsoverlast. Dankzij de slooptechniek - het knippen van kleine stukjes - zal geluidsoverlast wel tot een minimum beperkt blijven.
  • Er wordt alleen gewerkt tussen 07.00 en 19.00 uur. Afwijkingen van deze werktijden worden vantevoren aangekondigd. Dat kan met het oog op de verkeersdoorstroming bijvoorbeeld nodig zijn als de Gildetraverse wordt gesloopt.
  • Stofoverlast wordt zo veel mogelijk voorkomen door de te slopen delen tijdens de sloopwerkzaamheden nat te houden en het sloopmateriaal in gesloten vrachtwagens af te voeren.
  • Bouwverkeer komt de bouwschutting binnen aan de Catharijnezijde en verlaat het terrein via de St. Jacobsstraat. Het gaat over het algemeen om een beperkt aantal voertuigen.
  • In de periode tussen de zomer van 2008 en begin 2009 worden ongeveer 10 piekdagen verwacht waarop meer bouwverkeer noodzakelijk is. Deze piekdagen worden zoveel mogelijk van tevoren aangekondigd.

Sluiting tijdelijke fietsenstalling bouwterrein Vredenburg

Tot nu toe was de tijdelijke fietsenstalling achter de bouwschutting aan het Vredenburg op zaterdag nog geopend. In verband met de sloop sluit de stalling nu ook op zaterdag haar deuren. De gemeente zet extra middelen in om fietsers attent te maken op de 1050 nieuwe stallingsplekken die zijn aangelegd in het gebied rond het Vredenburg. Fietsen die gevaarlijk geparkeerd staan kunnen worden verwijderd. Lees hier meer over dit onderwerp en zie waar er alternatieve locaties zijn om uw fiets te parkeren>>

Symbolische start sloop Muziekcentrum met Hertzberger

Op donderdag 19 juni startte de sloop symbolisch. Herman Hertzberger, architect van het oude en nieuwe gebouw, was er getuige van dat de Engel, die de top van het gebouw sierde, naar beneden werd getakeld. Aan Hertzberger de taak de Engel een plek te geven in het toekomstige Muziekpaleis. Ook alle andere onderdelen, afkomstig van Jugendstillgebouw De Utrecht, krijgen in het nieuwe gebouw een plek. Lees hier meer over dit onderwerp>>

Herman Hertzberger, Harm Janssen, Ingmar Heytze