CU Kidsfonds gelanceerd met feestelijk gala

3 November 2008

De droom van de domkids wordt werkelijkheid! Zij bedachten de domtorenglijbaan: een ‘nep dom’ van zo’n tien meter hoog, met daaromheen een spannende glijbaan. Op weg naar boven leer je ook nog van alles over de historie van de dom.

De realisatie van deze dom wordt mogelijk gemaakt door het CU Kidsfonds. Vrijdag 31 oktober was de officiele introductie van dit fonds tijdens het feestelijke CU Kidsgala in het Beatrixtheater. Hier werd ook de prijswinnaar van de CU Kidsaward bekend gemaakt.

CU Kidsfonds maakt dromen werkelijkheid
Het CU Kidsfonds Utrecht is een initiatief van de vijf ontwikkelende partners in het Utrechtse Stationsgebied: gemeente Utrecht, Corio, Prorail, NS en Jaarbeurs. Het fonds realiseert dromen van Utrechtse kinderen van 9 tot 12 jaar. In juli dit jaar vroeg het fonds in oprichting aan de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in en rond het Stationsgebied om hun dromen te tekenen, te knutselen of te beschrijven. 225 kinderen van vijf Utrechtse basisscholen zonden in totaal 58 dromen in.

Jury kiest meest originele droom
Een jury heeft hieruit de meest originele droom gekozen, die het beste aansluit bij het thema ‘ontmoeting’. Het winnende team krijgt € 25.000 om de domglijbaan te realiseren. Burgemeester Aleid Wolfsen is juryvoorzitter. Directeur spoorwegmuseum Paul van Vlijmen en oud-FC Utrecht voetballer en oprichter van Stichting Klein Galgewaard Jean Paul de Jong maken de jury compleet.

Naast de domglijbaan vielen enkele projecten op. De jury besloot hen een eervolle vermelding te geven. Enkele inzendingen zoals ‘de gamehall’ en ‘het kindercafe’ bieden kinderen de mogelijkheid om elkaar bij het gamen te ontmoeten. Omdat deze ideeën passen in de Utrechtse ambitie om een nog belangrijker gamestad te worden, zullen gemeente en Corio onderzoeken of er in het Stationsgebied een mogelijkheid is om ook deze dromen uit te laten komen.

CU Kidsgala
De winnaar is bekend gemaakt tijdens het CU Kidsgala. Naast de CU kidsaward 2008 kreeg het winnende team een bedrag van € 25.000 waarmee het door hen bedachte project gerealiseerd wordt. De presentatie was in handen van rapper Yes-R, die na de prijsuitreiking een spetterend optreden gaf. Na het optreden was er een kinderdisco.

Bestuur
Het CU Kidsfonds is een stichting. Het bestuur van deze stichting bestaat uit Floris de Gelder, directeur museum van Speelklok tot Pierement, Linda van den Sigtenhorst -schoolhoofd van basisschool de Twijn, locatie Laan van Puntenburg en Jan Hagenouw, voorzitter van de winkeliersvereniging Hoog Catharijne. Het bestuur ziet erop toe dat de gelden ten goede komen aan de kinderen van de stad. Ook kan het bestuur zelf initiatieven nemen om meer dromen van kinderen waar te maken.

Kidsfonds
Partners van het CU Kidsfonds Utrecht zijn de Gemeente Utrecht, Corio, ProRail, NS en Jaarbeurs. Het bestuur kan meer partijen vragen zich bij het Kidsfonds aan te sluiten. De kinderen van de stad zijn al bijna volwassen als het Stationsgebied straks klaar is. Tijdens hun jeugd hebben deze kinderen vooral te maken met de overlast van de bouw. Daarom willen de partners nu alvast iets voor de kinderen doen. Allemaal storten zij € 5000 per jaar in het fonds.

Tentoonstelling en meer informatie
Alle ingezonden projecten zijn te zien op een tentoonstelling in het infocentrum Stationsgebied (Gildenkwartier 193, ingang naast de Media Markt). Meer informatie en foto's over het CU Kidsfonds is te vinden op www.kidsfonds.nl.