Het nieuwe kabeltrace wordt gevuld

20 November 2009

Het nieuwe kabeltracé dat vanaf de Catharijnesingel via het Smakkelaarsveld en Wijk C naar het Vredenburg en verder loopt, wordt momenteel gevuld met koperdraad en glasvezel.

De mantelbuizen die ter bescherming dienen liggen inmiddels in de grond. Deze mantelbuizen worden de komende weken gevuld met ouderwets koperdraad en de modernere variant glasvezel. Met een snelheid van 1 meter per minuut en een lengte van 600 meter worden de draden door de buizen getrokken. Dit zgn. trekken en vullen van het kabeltracé is vrij uitzonderlijk, niet alleen vanwege de lengte en het feit dat het midden in de stad plaats vindt (met dagelijks 20.000 fietsers, 10.000 voetgangers en 2.600 bussen). Maar ook omdat het tracé rekening moet houden met de toekomstige ontwikkelingen in het gebied, zoals de te herstellen Catharijnesingel en een nieuw te bouwen Bibliotheek op Smakkelaarsveld.

Lassen
Als het tracé helemaal gevuld is kan het worden aangesloten op het netwerk in de rest van de stad. Hiervoor moeten duizenden koperdraden en glasvezels aan elkaar worden gelast. Ouderwets handwerk dat door lassers in tentjes wordt uitgevoerd en dat dikwijls 24 uur per dag door gaat.