Stationsplein West: combinatie van entree nieuw station en stalling 5.000 fietsen

15 December 2009

Aan de Jaarbeurszijde van het station komt vanaf 2012 een geheel nieuw plein. Het college heeft vandaag het Voorlopig Ontwerp van dit ‘Stationsplein West’ vastgesteld.

Het is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger.Urbis. Het plein ligt op circa acht meter hoogte en sluit aan op de westelijke entree van de toekomstige OV-terminal en het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Het is te bereiken via een grote trappenpartij vanaf het Jaarbeursplein. Onder deze trappen zit een fietsenstalling voor bijna 5.000 fietsen verborgen. De trap kan bij voorstellingen en manifestaties op het Jaarbeursplein ook als tribune dienen. 

Op 14 april dit jaar was er een consultatieavond over het plein voor publiek. Opmerkingen en suggesties die tijdens deze avond zijn gemaakt, worden meegenomen in de ontwikkeling van het Definitief Ontwerp. Zo vraagt het college de architect bij het Definitief Ontwerp voorstellen voor vergroening te ontwikkelen in relatie tot de hele stationsomgeving aan de westzijde. Het Definitief Ontwerp is naar verwachting eerste helft 2010 klaar.

Lees hier het verslag van de consultatieavond Stationsplein West.

Bekijk het voorlopig ontwerp van het nieuwe Stationsplein West.

ciebrief_vo_stationspleinwest_15dec09.pdf