Damwanden drukken op het Vredenburg

14 Januari 2010

Vanaf donderdag 21 januari 2010 worden er op het bouwterrein Vredenburg damwanden en funderingspalen in de grond aangebracht.

Damwanden en heipalen
Volgende week maandag en dinsdag wordt het materieel aangevoerd. Een dag later wordt alles opgebouwd, zodat er vanaf donderdag 21 januari gestart kan worden met allereerst het drukken van de damwanden. De 17 meter lange damwanden zorgen er vooral voor dat er tijdens de bouw geen grond bij het werk kan komen.

Vanaf februari wordt er ook begonnen met het aanbrengen van funderingspalen. Deze 20 meter lange palen zorgen ervoor dat de fundering van het Muziekpaleis op zijn plek blijft liggen in de grond en er bovenop gebouwd kan worden. Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot en met maart 2010.

Na het drukken van de damwanden en het schroeven van de funderingspalen wordt de grond uit de bouwkuip gegraven. Zodra de bouwkuip uitgegraven is, wordt in de kuip een meter onderwaterbeton gestort. Na het uitharden van het beton en het leegpompen van de kelder is de bouwkuip waterdicht en kan er verder gebouwd worden.

Gevolgen voor de buurt
Zowel de damwanden als de heipalen worden trillingsvrij aangebracht in de grond. In de buurt worden uit voorzorg wel trillingsmeters geplaatst, die het werk in de gaten houden en bij eventuele overschrijding van de trillingsnorm alarm slaan. Het verkeer rond het Vredenburg kan overdag enige hinder ondervinden van de aanvoer van het materieel. Er wordt op het bouwterrein in principe gewerkt van 07.00 tot 19.00 uur. Mocht er een keer ‘s nachts doorgewerkt moeten worden, dan wordt de buurt daar van te voren van op de hoogte gebracht.

Op deze manier proberen we de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken, helaas kunnen we overlast niet geheel voorkomen. Onze excuses hiervoor.