Definitief Ontwerp Stationsplein West

19 Oktober 2010

Aan de Jaarbeurskant van het station wordt vanaf 2011 gebouwd aan een nieuw plein, met daaronder een grote fietsenstalling voor 4.200 fietsen. Het plein ligt op zo'n acht meter hoogte en sluit aan op de westelijke entree van de toekomstige OV-terminal en het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Het college heeft het Definitief Ontwerp van dit ‘Stationsplein West’ vastgesteld.

Het is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger.Urbis. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp zijn: het plein wordt groener, de fietsenstalling krijgt één grote in- en uitgang in plaats van twee en wordt ruimer van opzet waardoor het overzichtelijker en sociaal veiliger wordt voor de gebruiker (geen doodlopende paden bijvoorbeeld). En er komt een fietspoint en werkplaats in.

De bouw van het plein en fietsenstalling start medio 2011 nadat de sporthal en een deel van de Catharijnehof is gesloopt en een aannemer is geselecteerd. De uitvoering vindt in fases plaats. Het gehele plein kan naar verwachting vanaf 2013 worden gebruikt.

De tweede helft van november wordt een publieksavond georganiseerd over verschillende onderwerpen rondom de toegankelijkheid van de nieuwe OV-terminal, waaronder Stationsplein West.

Bekijk hier de nieuwe beelden van het ontwerp.