23e Schouw druk bezocht

10 November 2010

Gisteren vond de 23e Schouw plaats met veel belangstelling. Er waren maar liefst 70 geïnteresseerden. De Schouw startte met een rondleiding in en rondom het station door Prorail.

ProRail is bezig met bouwen op station Utrecht Centraal, namelijk de nieuwe perronkappen met zonnecellen. Ook startte deze week de sloop van de loopbrug tussen de Parkeergarage Jaarbeursplein en entree van het station. Vanaf december verdwijnen de taxi's van het stationsplateau. Prorail richt het plateu in als opslagruimte voor de winkels in het station. Ook krijgt de spoorwegpolitie daar een tijdelijke post.

Werken aan het Muziekpaleis

Na de wandeling gaf Frans Rombouts, projectdirecteur Muziekpaleis bij Heijmans, een presentatie. De afgelopen maanden is een kuip gegraven voor de toekomstige expeditiekelder. Heijmans gaat onderwaterbeton storten in de grote kuip om de 6-meter diepe kuip droog te maken. Vanuit de droge kuip wordt de fundering gebouwd voor het Muziekpaleis. Maar eerst worden er ankers geboord zodat het onderwaterbeton niet kan barsten. Ook zijn er duikers aan het werk om slib weg te halen. De slib is veroorzaakt doordat de grote kuip is afgegraven. De omgewoelde grond en water zorgt voor slib op de bodem. Het weghalen is van belang omdat de slib geen goede ondergrond is voor het onderwaterbeton.

Heijmans heeft weinig tot geen ruimte om materialen op te slaan op het bouwterrein. Heijmans is daarom een samenwerking aangegaan met Cargohopper Utrecht. Dit is een zonne-elektrische aangedreven voertuig van 16-meter lang, dat goederen aflevert in de binnenstad. Het distributiecentrum bundelt verschillende zendingen waardoor er maar één truck naar het bouwterrein hoeft. Dit is met het oog op duurzaamheid en de logistieke planning wordt vereenvoudigd.

Tot slot zijn de lopende projecten in uitvoering de revue gepasseerd. Meer info vindt u op de werkzaamheden pagina. De volgende schouw wordt gehouden op dinsdag 18 januari 2011.