Stationsplein exclusief voor straattaxi's met keurmerk

18 November 2010

Utrecht krijgt een taxikeurmerk, TaxiKeur Utrecht. Taxichauffeurs met keurmerk moeten goede kennis van Utrecht hebben, klant- en servicegericht zijn en een goede, nette auto hebben.

Het college van Utrecht erkent het keurmerk als kwaliteitsstandaard en stelt als stimulans de taxistandplaats op het Stationsplein exclusief beschikbaar voor taxi's met keurmerk.

Wethouder Lintmeijer (Verkeer) hoopt met de erkenning van het keurmerk de kwaliteit van het taxivervoer in Utrecht te verbeteren: 'Taxi's zijn een visitekaartje van de stad. Hoge kwaliteit taxivervoer is goed voor de stad en de taxibranche.' De taxi's met het keurmerk zijn te herkennen aan het logo van het TaxiKeur Utrecht.

Keurmerk van en door de branche

De kwaliteitsstandaard is een initiatief van de branchevereniging Taxiplatform Regio Utrecht (TRU). De onafhankelijke Stichting Beheer Taxikeur Utrecht (TKU) controleert de kwaliteit van de taxi's en de chauffeurs en geeft het keurmerk uit. Het taxikeurmerk is persoonsgebonden en iedere chauffeur kan hiervoor in aanmerking komen. Ook moet in de taxi duidelijk staan aangegeven waar je klachten kunt indienen. Taxikeur Utrecht (TKU) heeft de bevoegdheid een keurmerk in te trekken.

Vervolgstappen

Door de erkenning van het keurmerk door de gemeente Utrecht, kan de branche de invoering verder voorbereiden. De gemeente Utrecht start nu met de aanleg van de taxistandplaats op het Stationsplein (bij de streekbussen) en een opstelstrook bij het Moreelsepark. Deze dienen ter vervanging van het huidige taxiplatform, dat plaats moet maken voor de opslag voor de winkels in het station tijdens de bouw van de OV-terminal. Vanaf de ingebruikname van de nieuwe standplaats is deze exclusief toegankelijk voor keurmerkhouders (naar verwachting begin 2011).