Opruimactie weesfietsen Stationsgebied

2 Maart 2011

Vanaf maandag 7 maart start de gemeente weer met een opruimactie van weesfietsen in het Stationsgebied. Fietsen die langer dan 28 dagen gestald staan, veelal wrakken, worden meegenomen om plaats te maken voor andere fietsen.

Fietslabels

Alle fietsen die in het Stationsgebied gestald staan krijgen vanaf 7 maart een blauw label. Op dit label staat dat je een fiets niet langer dan 28 dagen mag stallen en dat hij hierna verwijderd wordt. Vanaf 4 april verwijdert de gemeente alle fietsen waar dit label nog aan zit. Fietseigenaren die hun fiets gewoon gebruiken, kunnen het label van de fiets afhalen.

Fietsklemmen in het Stationsgebied zijn niet bedoeld voor het lang stallen van de fiets. Toch staan er fietsen maandenlang ongebruikt in de klemmen of daarbuiten. Vaak zijn de fietsen door de eigenaar achtergelaten en worden niet meer opgehaald. Daarmee houden zij onnodig (parkeer)ruimte bezet en vormen de fietsen vaak een belemmering voor overige gebruikers van het gebied.

Het verbod en de handhaving op het te lang stallen van de fiets is uitgebreid naar de binnenstad. Sinds december 2010 mogen fietsen daar ook niet langer dan 28 dagen aaneengesloten gestald worden. Na de zomer start de gemeente een vergelijkbare actie voor de binnenstad.


Vorige labelactie

Tijdens de laatste actie in het Stationsgebied zijn bijna 1.500 fietsen verwijderd. Hiervan is minder dan 1% weer door de eigenaar opgehaald. Met deze opruimactie komen dus veel klemmen vrij voor fietsers. Verwijderde fietsen kunnen binnen twee weken voor €12,50 opgehaald worden in het gemeentelijk fietsendepot.

Meer informatie over fietsparkeren in het stationsgebied is te vinden op website www.utrecht.nl/fietsweg.