Proef fietsparkeersysteem Smakkelaarsveld

28 Maart 2011

In de strijd tegen het tekort aan fietsplekken rondom Utrecht Centraal, is er een proef met een nieuw fietsparkeersysteem gestart.

Fietsers die op de fiets naar het station komen zien bij de ingang van de Smakkelaarsveldstalling op een scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Fietsen die te lang gestald staan, worden weggehaald.

De fietsparkeerplekken in de Smakkelaarsveldstalling zijn voorzien van speciale klemmen die meten hoe lang een fiets in de stalling staat en of er een fiets in het rek staat. Op een scherm bij de ingang kun je zien in welke rij in de stalling nog vrije plaatsen zijn. Staat de fiets er langer dan 14 dagen dan haalt de stallingsbeheerder, de gemeente, de fiets weg. Hierdoor is er meer ruimte beschikbaar. Bijkomend voordeel is dat gebruikers van de stalling sneller hun weg kunnen vinden via digitale schermen bij de ingang.

Gemiddeld is 20% van de fietsen die bij het station staan, een weesfiets: een fiets die nooit of pas na hele lange tijd door de eigenaar wordt opgehaald. Hierdoor blijven fietsenstallingen onnodig lang vol en kunnen reizigers hun fiets steeds lastiger parkeren. Ook moeten er steeds meer stallingen worden bijgebouwd terwijl er tegelijkertijd plekken lang bezet worden gehouden.