Maandag opruimdag

1 April 2011

Vanaf maandag 4 april start de gemeente Utrecht met het verwijderen van 770 gemerkte fietsen die langer dan 28 dagen in het oostelijk deel van het stationsgebied staan gestald.

Fietsklemmen rond Utrecht Centraal zijn niet bedoeld voor het lang parkeren van de fiets. Door deze grootscheepse opruimactie van weesfietsen komen de klemmen weer vrij voor kort fietsparkeren.

Op 7 maart jl. is de gemeente begonnen met het aanbrengen van een blauw label op 1.909 fietsen die in de fietsklemmen en daarbuiten gestald stonden. Daarvan staan er nu nog 770 geparkeerd, met label. In opdracht van de gemeente zullen medewerkers van Trigion deze weesfietsen verwijderen. Later deze maand is het westelijk deel van het stationsgebied aan de beurt. Daar zijn onlangs alle fietsen voorzien van een blauw label.

Fietsparkeerbeleid

Eigenaren kunnen hun weggehaalde fiets binnen twee weken ophalen bij het gemeentelijk fietsendepot, op vertoon van de fietssleutel en tegen betaling van €12,50. Tijdens de vorige verwijderactie in december 2010 zijn 1.486 weesfietsen verwijderd. Daarvan is slechts 1% door de eigenaar opgehaald.
Fietsen die langdurig ongebruikt in de klemmen staan, beperken de dagelijks beschikbare stallingsruimte. Ook staan er fietsen langdurig ongebruikt buiten de klem, wat de doorgang belemmert. Daarom hanteert en handhaaft de gemeente het maximaal 28 dagen-fietsparkeerbeleid. Sinds december 2010 geldt dit ook voor de binnenstad. Na de zomer gaat de gemeente daar handhaven tegen weesfietsen.