Nieuwe straatnamen

10 Juni 2011

De eerste van een reeks nieuwe straatnamen in het Stationsgebied zijn bekend: Vlaamse toren, Hollandse toren en Stadsplateau.

De straten Vlaamse toren en Hollandse toren zijn vanaf 2013 terug te vinden op het Vredenburg. Beide straten komen straks uit op het Vredenburgplein. De namen verwijzen naar het kasteel dat in de 16e eeuw op het Vredenburg stond. De noordoostelijke toren werd toen 'Vlaamse toren' genoemd en de zuidoostelijke toren 'Hollandse toren'. Delen van het kasteel liggen er overigens nog en worden in de toekomst zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt, onder meer in de kelder van woon/winkelgebouw De Vredenburg.

Het Stadsplateau vormt vanaf 2014 de entree van het nieuwe Stadskantoor. Voor deze naam is gekozen vanwege de entree van het Stadskantoor, die op een aantal meters boven de straat (verhoogd) komt te liggen.

Commissie Straatnaamgeving
De namen voor de nieuwe straten en pleinen in het Stationsgebied en in de rest van de stad worden vastgesteld door het college van B en W, op advies van de Commissie Straatnaamgeving. Deze commissie bestaat grotendeels uit vertegenwoordigers van gemeentelijke en hulpdiensten. Op onderstaande kaarten is te zien waar de nieuwe straten en het nieuwe plein straks te vinden zijn.