Loopstroomproef tijdens de spits op Utrecht Centraal

21 Juni 2011

Vanaf de zomer van 2011 start de verbouwing in de stationshal en is er minder ruimte beschikbaar voor de reizigers. Om te toetsen of de nieuwe looproutes in de praktijk functioneren, organiseren NS en ProRail een loopstroomproef.

Er worden tijdelijke bouwhekken neergezet om de situatie in de stationshal vanaf de zomer na te bootsen. Met de loopstroomproef wordt getoetst of de veiligheid van de reizigers te allen tijde kan worden gegarandeerd gedurende de verbouwing.

De proeft vindt plaats tijdens de avondspits op dinsdag 21 juni. Dit moment is gekozen omdat er dan veel reizigers in de hal aanwezig zijn. Op deze manier kan er getoetst worden of de bouwplannen goed zijn, of dat er aanpassingen nodig zijn. Tijdens de proef staan er medewekers standby om de hekken weg te halen als dat nodig mocht zijn. De proef wordt in nauwe samenwerking met en onder monitoring van de hulpdiensten uitgevoerd.

Loopstroomsimulaties
Om de loopstromen van reizigers zo veilig mogelijk te maken en te behouden, wordt er altijd gebruik gemaakt van computerprogramma's die de loopstromen nabootsen. Echter, berekeningen en praktijk kunnen van elkaar afwijken, zeker bij grote en unieke projecten zoals op Utrecht Centraal. Aangezien de veiligheid van reizigers boven alles gaat, wordt de theorie op deze manier in de praktijk getoetst.