Ontwerpteam Stationsplein Oost en Nieuwe Stationsstraat gestart

9 Augustus 2011

Na een uitgebreide aanbesteding- en selectieprocedure gaat het team van Ector Hoogstad Architecten in combinatie met Sant & Co(landschapsontwerp) en Royal Haskoning(engineering) aan de slag met het uitwerken van het Voorlopig Ontwerp Stationsplein Oost en de Nieuwe Stationsstraat (huidige Stationsplein). 

Door deze twee projecten te koppelen aan één ontwerpteam komt er  een duidelijk totaalbeeld van de oostelijke stationsentree.  

De keuze voor het team werd medebepaald door de overtuigende visie “Het duurzaamste plein van Europa” en het gedegen plan van aanpak. Het Stationsplein Oost en de Nieuwe Stationsstraat worden de belangrijkste schakel in het grootste OV-knooppunt van Nederland. Het vormt straks de entree tot de historische binnenstad van Utrecht en tot Hoog Catharijne. Een transparant dak zorgt voor aangename omstandigheden op het plein en speelt een rol in het streven naar duurzaamheid.

Onder het plein bevindt zich straks het grootste fietsenstalling van Nederland (en waarschijnlijk ook ver daar buiten) met ruimte voor zo'n 12.500 fietsen. Alles bij elkaar zorgen deze ingrediënten voor een ingewikkelde logistieke knoop. Het ontwerpen gaat meteen van start; eind 2011 moet er een Voorlopig Ontwerp liggen waarna het Definitief Ontwerp en de aanbesteding voor de bouw volgt, start bouw is gepland in 2013 en oplevering staat in de planning voor 2016.

Meer over Stationsplein Oost en Nieuwe Stationsstraat