Week van het staal op het Vredenburg

11 November 2011

Van maandag 14 t/m vrijdag 18 november worden op het Vredenburg grote stukken staal voor het Muziekpaleis ingehesen. Het staal wordt ‘s nachts aangevoerd. Overdag hijst de aannemer het staal in. Hiervoor zullen naast de vaste bouwkranen, twee extra mobiele kranen worden ingezet.

De aannemer heeft een week nodig om het staal aan te voeren, in te hijsen en te monteren. Het gaat bij elkaar om zo’n 70 ton aan staal. De eerste dagen staan vooral in het teken van aanvoer, opbouw van twee zware mobiele kranen en verder voorbereidend werk. Donderdag 17 november zal de aannemer de hele dag bezig zijn met het inhijsen en monteren van de grote stukken staal. Vrijdag worden de kranen weer afgebroken.

Nachtwerk
Het staal wordt ‘s nachts door middel van een aantal grote bijzondere transporten aangevoerd. In de regel vinden dit soort transporten ‘s nachts plaats, omdat ze overdag het verkeer teveel hinderen. Om de volgende ochtend direct te kunnen starten met het werk, wordt de vracht met staal diezelfde nacht nog van de vrachtwagens gelost. Overdag bouwt de aannemer op het bouwterrein twee zware mobiele hijskranen op. Deze kranen hijsen de stukken staal aan de ‘achterkant’ van het Muziekpaleis op hun plek. De twee vaste kranen kunnen dit zware hijswerk niet alleen aan.

Hieronder beeldmateriaal van het in te hijsen staal. Spanten P en Q worden donderdag 17 november ingehesen. Spant O is een paar weken geleden al ingehesen en gemonteerd.

Luchtfoto Muziekpaleis (zomer 2011)Staalconstructie Muziekpaleis


Spant P


Spant Q


Spanten O, P en Q


Maquette Muziekpaleis (definitief ontwerp)