Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

Gezicht vanaf Hoog Catharijne

6 November 2012

Van 11 tot en met 18 november 2012 staat een eenzaam tentje op het dak van Hoog Catharijne. Kunstenaar Melle Smets logeert hier een week en verlaat het winkel- en kantorencomplex niet.

Tijdens zijn verblijf gaat hij op zoek naar de ziel van Hoog Catharijne. Smets’ bevindingen vormen de basis van een radioproject dat gepresenteerd wordt tijdens kunstmanifestatie Call of the Mall. Deze tentoonstelling met nieuwe werken van dertig nationale en internationale kunstenaars vindt in de zomer van 2013 plaats in Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal.

Tijdscapsule

De tent waar Smets een week in logeert is een bijzondere: het is dezelfde tent waarin Godfried Bomans en Jan Wolkers kampeerden op Rottumerplaat voor het radioprogramma ‘Alleen op een Eiland’ in 1971. Terwijl Bomans en Wolkers op Rottumerplaat bivakkeerden, werd in Utrecht in hoog tempo aan Hoog Catharijne gebouwd. Melle Smets: “Hoog Catharijne was ontworpen als baken van moderniteit. Alles moest anders, en wel rigoureus. Weg met die oude kronkelstraatjes en grachten, ruim baan voor de wandelpromenades, winkellandschappen en snelwegen in de stad. De mens zou zich bevrijden van het juk van de arbeid en alle tijd krijgen om zich te ontplooien. Door letterlijk vanuit een tent uit 1971 naar het nu te kijken, onderzoek ik wat er nog over is van deze ideologische bouw. Tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig naar de ambities van morgen, nu het complex na 40 jaar grondig wordt gerenoveerd.”

Help de Homo Ludens

Onder het motto ‘Help de Homo Ludens’ kruipt Smets in de huid van de verloren idealen. Hij gaat proberen te overleven volgens de toen gestelde toekomstvisioenen, in de hoop de essentie van het bouwwerk te doorgronden. De tent is zijn enige schuilplaats, daarbuiten levert hij zich over aan iedereen die hem wil ontvangen voor een goed gesprek. Contact kan worden gezocht ter plekke, via melle@callofthemall.nl of door te bellen met 06 – 57 17 42 52 (vanaf 11 november).