Plaquette ‘1989’ in veilige handen

Onno met plaquette

14 Februari 2013

Een glunderende Onno de Jong nam deze week in de stationshal een plaquette met het jaartal ‘1989’ erop in ontvangst. Dat had een goede reden: Onno is een kleinzoon van Marinus Markenhof, de architect die betrokken was bij de vórige renovatie van Utrecht Centraal, eind jaren tachtig.

Dat ‘1989’ is het jaar waarin de typerende rode ‘Markenhof-bogen’ werden geplaatst. Sindsdien blikvangers van het station, maar in de vernieuwde hal komen ze niet meer terug.

Marinus Markenhof is inmiddels overleden. Kleinzoon Onno was toen acht jaar oud. Dat opa betrokken was bij het station, kreeg hij nog prima mee. Hij kende bovendien de plaquette uit de renovatieperiode “en ik was bezorgd dat hij nu verloren zou gaan”, zo vertelt Onno terwijl hij bij een nog staande boog poseert. “Ik heb daarom de Projectorganisatie Stationsgebied gemaild en gevraagd of ik de plaat kon hebben. Ik werd meteen doorgestuurd naar ProRail, dat me tot mijn aangename verrassing binnen een uur antwoordde. En nu sta ik hier!”

Onno geeft het behoorlijk zware ding een mooi plekje thuis, belooft hij. En hij blijft de verdere totstandkoming van de OV-terminal met belangstelling volgen. “Mijn grootvader zou er heel positief over zijn geweest. Hij was een architect die altijd heel goed besefte dat een gebouw een bepaald aantal jaren meegaat, en dat er daarna weer iets nieuws komt.”