Verhuizing bussen Jaarbeursplein naar Busstation West

26 Februari 2013

Op zondag 3 maart verhuizen de lijnbussen van het Jaarbeursplein naar het nieuwe Busstation West. Dit ligt schuin achter het Beatrixgebouw aan de kant van het spoor. Het is een tijdelijk station, dat een aantal jaren in gebruik zal zijn. Het is direct vanuit de stationshal bereikbaar.

Welke buslijnen verhuizen?

Alle lijnbussen, die nu op busstation Jaarbeursplein aankomen en vertrekken, verhuizen naar Busstation West. De vertrek- en aankomsttijden van de bussen wijzigen niet.

18     Busstation Zuid

81     Gorinchem

85     Leerdam

90     Rotterdam Zuidplein

102   Woerden station

103   Woerden station zuid

107   Gouda station

181   Gorinchem

195   Rotterdam Capelsebrug

207   Oudewater

295   Schoonhoven

387   Gorinchem

388   Dordrecht

400   Oosterhout

401   Breda

Hoe bereikt u Busstation West?

  • Vanuit het nieuwe deel van de hal van station Utrecht Centraal via een overdekte loopbrug, (rol)trap en lift.
  • Vanaf het Jaarbeursplein via de stationshal.

Wat blijft er wel op het Jaarbeursplein

Eurolines, (regio)taxi’s, Greenwheels/autodelen, parkeren voor mindervaliden, kiss & ride en vervangend treinvervoer voor NS blijven op het Jaarbeursplein. Wel kunnen de locaties wijzigen. Als hier sprake van is, wordt dit ter plekke aangegeven. Kijk voor de locaties op de plattegrond hierboven. Nadat de lijnbussen weg zijn, wordt het Jaarbeursplein heringericht. Dit kan enige overlast geven.

• De taxistandplaats blijft op het Jaarbeursplein op de huidige plek.

Waarom gebeurt dit?

► De verbouwing van Utrecht Centraal en de omgeving ervan is een soort ‘schuifpuzzel’. Als er ergens moet worden gewerkt, is daar ruimte voor nodig. De voorzieningen, die zich op zo’n locatie bevinden, moeten dan tijdelijk verhuizen.

Dat is ook nu het geval. Door de bussen te verplaatsen naar Busstation West ontstaat er op het Jaarbeursplein ruimte. Hier kan dan Stationsplein West worden afgebouwd met de entree tot het Stadskantoor en eronder een fietsenstalling.

► Ook aan de stadskant is ruimte nodig. Hier worden onder meer Stationsplein Oost met fietsenstalling, de Centrale Bibliotheek en een nieuw station voor bussen en trams gebouwd. En dus komt de ‘schuifpuzzel’ weer tevoorschijn: om ruimte te maken voor het werk verhuist begin april de eindhalte van de trams naar het Jaarbeursplein. De haltes Centraal Station en Westplein worden dan opgeheven. 

Voor dezelfde werkzaamheden verhuist komende zomer een aantal buslijnen van Busstation Noord en Busstation Zuid naar Busstation West.

Bij elke verhuizing ontvangt u actuele informatie.

► En de verhuizing van de bussen loopt tot slot ook vooruit op de geplande vernieuwing van het Jaarbeursplein. Hier komen woningen, kantoren, horeca, winkels, entertainment en een ondergrondse parkeergarage. Ook voor deze bouwwerkzaamheden is het nodig om de bussen en hun haltes te verplaatsen. Actuele informatie: Jaarbeursplein.

Meer informatie

• Reisinformatie: www.9292.nl

• Informeer met vragen over de dienstregeling bij uw vervoerder:

° www.arriva.nl

° www.connexxion.nl

° www.gvu.nl

° www.veolia-transport.nl

° www.vooru.nl

• twitter.com/cu2030

• Infocentrum Stationsgebied, Vredenburg 40, Utrecht, telefoon 030 286 96 50. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 13.00 – 17.30 uur, zaterdag 13.00 – 17.00 uur.