Kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh ontwerpt ‘stadspoort voor Utrecht’

6 Mei 2013

Het jonge, getalenteerde kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh uit Leuven heeft de prestigieuze opdracht van het Fentener van Vlissingen Fonds gewonnen om een kunstwerk te realiseren voor de nieuwe brug aan de Utrechtse Catharijnesingel.

Uit drie voorstellen heeft de jury het markante boogontwerp gekozen van dit duo, bestaande uit Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh. Zij ontwierpen ‘Torqued Arc’, een nieuwe stadspoort voor Utrecht die naar verwachting in 2015 zal worden geplaatst. Vlak bij die brug is het familiebedrijf SHV gevestigd, dat vijftig jaar geleden het Fentener van Vlissingen Fonds in het leven riep. Ter ere van dit jubileum schenkt het fonds een beeldbepalend kunstwerk aan de stad Utrecht. Alle informatie over de kunstopdracht is te vinden op: http://www.fentenervanvlissingenfonds.nl/kunstwerk .

Het winnende ontwerp van Gijs Van Vaerenbergh bestaat uit een gedraaide stalen boog, aan de buitenzijde onbewerkt, aan de binnenzijde spiegelend. Door de draaiing in de boog ziet de poort er vanuit elk mogelijk standpunt anders uit, en verdwijnt en verschijnt op ingenieuze wijze in en uit het blikveld. De jury roemt de klassieke en krachtige eenvoud van het ontwerp.

In 2011 is aan Studio Roosegaarde, Sheila Hicks en Gijs Van Vaerenbergh, gevraagd een ontwerp in te dienen voor een markant kunstwerk aan de Utrechtse Rijnkade. Het ontwerp van de Vlaamse kunstenaars/architecten Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh (samen Gijs Van Vaerenbergh), maakte grote indruk. Juryvoorzitter en burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen, namens de jury: "De brug over de Catharijnesingel is een iconisch punt waar dagelijks duizenden mensen overheen lopen, van en naar de historische binnenstad. Het winnende ontwerp is een gebogen poort van monumentale kwaliteit en behelst een eigentijdse invulling voor een vanzelfsprekend, eeuwenoud symbool voor toegang tot de stad". Ook de ontwerpen van Sheila Hicks ("helder en energiek") en Studio Roosegaarde ("bijzondere sensatie") werden door de jury positief ontvangen.

De stadspoort wordt diagonaal geplaatst op de brug over de Catharijnesingel, ter hoogte van het Moreelsepark en de Rijnkade. Volgens plan gaat op dit punt weer water door de Catharijnesingel stromen. Deze stadsvernieuwing is onderdeel van de renovatie van het stationsgebied. "Het Fentener van Vlissingen Fonds is nauw verbonden met deze levendige plek – nu, en in de toekomst. Met dit kunstwerk voor de openbare ruimte willen wij een bijdrage leveren aan de grootschalige stadsvernieuwing", aldus Willem van Berkel, Bestuursvoorzitter van het fonds.