Reuze theepot op dak Hoog Catharijne

artist impression van Celestial Teapot

4 Juni 2013

Op dinsdagochtend 11 juni aanstaande wordt een van de letterlijke hoogtepunten van de tentoonstelling Call of the Mall op het dak van de traverse over de Catharijnesingel geplaatst. Deze bijna 7 meter hoge theepot is een kunstwerk van Lily van der Stokker, getiteld Celestial Teapot. Met dit werk verheerlijkt zij het intieme, alledaagse leven tussen al het bouwgeweld van het Stationsgebied en de snelle commerciële wereld. De tentoonstelling Call of the Mall met ruim 25 kunstwerken begint twee weken later, op donderdag 20 juni, en is de hele zomer in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal gratis te bezichtigen.

Het metershoge kunstwerk, gebouwd van composiet door het bedrijf Rhebergen Composites uit Amsterdam, wordt op maandagmiddag en -nacht 10 juni via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht naar Utrecht vervoerd. Op dinsdagochtend arriveert de theepot op de Catharijnesingel. Om 7.00 uur is er een feestelijk moment, en wordt de theepot van de vrachtwagen omhoog gehesen met een hijskraan. Wethouder Stationsgebied Victor Everhardt bedient de hijskraan waarmee de theepot even door de lucht ‘vliegt’.

Lily van der Stokker (1954) blies een theepot, een alledaags gebruiksvoorwerp, op tot gigantische proporties (5 x 6,5 meter). De titel verwijst naar de filosoof Bertrand Russel die zegt dat als iemand beweert dat een porseleinen theepot rond de zon draait, hij zelf het bewijs daarvoor moet leveren. De Nederlandse kunstenares levert het bewijs: haar theepot is vanuit de ruimte even neergedaald op Hoog Catharijne.

Call of the Mall
Utrecht bouwt in het Stationsgebied aan de toekomst van de stad. In dit gebied, een van de drukste van Nederland, en nu ook nog volop in verbouwing, vindt van 20 juni tot en met 22 september de tentoonstelling Call of the mall plaats. In Hoog Catharijne en op station Utrecht Centraal zijn in de gangen, op daken en pleinen en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland, onder wie Christian Jankowski, Robbie Cornelissen, Gabriel Lester, Melle Smets, Sylvie Fleury en Henrik Vibskov.