Stationsplein afgesloten voor doorgaand autoverkeer vanaf 24 juni

24 Juni 2013

Het Stationsplein is vanaf maandag 24 juni afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De afsluiting van het Stationsplein is de eerste merkbare stap in de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Stationsplein oost.

Stationsplein oost wordt één van de twee nieuwe entrees van Utrecht Centraal, met daaronder een grote fietsenstalling voor 12.500 fietsen. De echte bouw start in 2014, maar de voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart. Hierdoor is het vanaf maandag 24 juni het niet meer mogelijk om met de auto vanaf Moreelsepark langs het station naar het Smakkelaarsveld te rijden. Voor voetgangers en fietsers blijft deze route voorlopig wel toegankelijk. Alle parkeergarages blijven bereikbaar. Ook het laden en lossen voor Hoog Catharijne kan op dezelfde plek blijven plaatsvinden. Als u iemand met de auto wilt afzetten bij het station kan dat nog steeds bij de kiss&ride, via Moreelsepark. De parkeerplekken bij het Smakkelaarsveld, aan de kant van de Mediamarkt, blijven voor bestemmingsverkeer bereikbaar vanaf de Catharijnesingel. Boven dit bericht staat een kaartje met daarop de nieuwe routes.

Schuifpuzzel

Voordat Stationsplein oost gebouwd kan worden, moet er een aantal voorzieningen worden verplaatst. Je kunt het zien als een soort ‘schuifpuzzel’. Als er ergens wordt gewerkt, is daar ruimte voor nodig. De voorzieningen die zich op zo’n locatie bevinden, verhuizen dan tijdelijk. Dat is ook nu het geval. De afsluiting van het Stationsplein is nodig om Busstation zuid (kant Moreelsepark) uit te breiden en kabels en leidingen werkzaamheden uit te voeren. Er komen bushaltes bij, bijvoorbeeld op de plek van het voormalig tramtracé. Na de zomer verhuizen alle bussen van Busstation noord (kant Smakkelaarsveld) naar Busstation zuid en Busstation west (kant Jaarbeursplein). Daarna worden de haltes op Busstation noord weggehaald, evenals het taxiplatform en kan hier worden gebouwd aan het toekomstige Stationsplein oost.

Avond- en nachtwerk

De Catharijnesingel wordt in de week van 17 juni verlegd richting Stationsstraat waardoor hij weer aansluit op de Stationsstraat en er ruimte komt om te werken aan de parkeergarage Vredenburg. De nieuwe wegligging wordt aangelegd in de week van maandag 17 juni. Hiervoor is helaas ook nachtwerk nodig: in de avonden en nachten van maandag (op dinsdag), dinsdag, woensdag en donderdag (op vrijdag) wordt er doorgewerkt. Het werk dat het meeste lawaai veroorzaakt, zagen en fresen, stopt uiterlijk 22.00 uur.