Fietsparkeerplaatsen op en rond Jaarbeursplein; grote veranderingen

15 Mei 2014

De komende tijd wijzigt er heel wat voor fietsers rondom het Jaarbeursplein. Er gaan rekken weg en er zijn veel nieuwe fietsparkeerplaatsen bijgekomen, waaronder 4200 plekken in de nieuwe overdekte fietsenstalling op het Jaarbeursplein.

Bij elkaar zijn er straks 6200 fietsparkeerplaatsen aan deze kant van het station. Dat zijn er ruim 2650 meer dan begin dit jaar.

Een overzicht van alle openbare stallingen op deze plattegrond.

Nieuwe fietsenstalling Jaarbeursplein open

Maandag 19 mei opende de Fietsenstalling Jaarbeursplein. De stalling biedt ruimte aan 4200 fietsen, is bewaakt, dag en nacht open en heeft een digitaal verwijssysteem naar vrije plaatsen. Elke eerste 24 uur is gratis. De Fietsenstalling Jaarbeursplein ligt onder de trappen van Stationsplein West en geeft daarmee snel toegang tot station Utrecht Centraal en straks het nieuwe Stadskantoor. In de stalling zijn OV-fietsen te huur en kunnen fietsers kleine reparaties uitvoeren. Kortom, veel service voor de fietsparkeerder. Meer informatie over de stalling staat op www.jefietswilnooitmeeranders.nl.

Verwijderen fietsenrekken Jaarbeursplein

Wanneer de nieuwe overdekte stalling geopend is, worden alle fietsenrekken op het Jaarbeursplein gefaseerd verwijderd. Het Jaarbeursplein moet weer een aantrekkelijk gebied worden om te verblijven. Dit betekent dat het parkeren van je fiets op het plein niet langer is toegestaan. De fietsen die vanaf eind mei nog in de rekken staan, worden verplaatst naar het Fietspunt. Fietsen kunnen daar kosteloos worden opgehaald op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en een passende fietssleutel. Ze worden bewaard tot half juli 2014. Daarna zijn ze eigendom van Fietspunt. Op www.cu2030.nl/fietsweg staat meer informatie hierover.

Uitbreiding fietsenstalling Westplein

De tijdelijke fietsenstalling op het Westplein wordt uitgebreid. Er is al plaats voor 400 fietsen op de voormalige trambaan. Straks is hier plaats voor 2000 fietsen. Deze uitbreiding gebeurt in fasen en is klaar in de zomer 2014. Middenin deze stalling komt een fietsoversteek, tussen de Kanonstraat en de Van Sijpesteijnkade. Deze is naar verwachting na de zomer gereed. De stalling op het Westplein is tijdelijke, voor maximaal duur van vijf jaar.

Verwijderen fietsparkeerplaatsen Sijpesteijntunnel

De fietsparkeerplekken in de Sijpesteijntunnel verdwijnen wanneerde uitbreiding van de stalling op het Westplein klaar is. Deze stalling is een goed alternatief met voldoende ruimte dichtbij de ingang van de Noordertunnel. De fietsen in de tunnel belemmeren nu de doorloop en daarmee de veiligheid van voetgangers.