Archeologie in bouwput parkeergarage Vredenburg

21 Mei 2014

In de bouwput van parkeergarage Vredenburg is gestart met nieuw archeologisch onderzoek. Het onderzoek spitst zich toe op de nog aanwezige resten van het voormalige kasteel Vredenburg.

De bouwplaats Vredenburg is zaterdag 24 mei open voor publiek tijden de Dag van de Bouw; archeologen zijn aanwezig om meer te vertellen over de huidige en eerdere opgravingen in het gebied.

Keizer Karel V liet in 1529 de enorme dwangburcht Vredenburg bouwen om de bevolking van Utrecht onder de duim te houden. Al binnen drie maanden was het kasteel zo ver gevorderd dat het in gebruik kon worden genomen. In 1577 moest het Spaanse kasteelgarnizoen echter de aftocht blazen na een belegering door de Utrechtse burgers. Om te voorkomen dat het kasteel opnieuw in gebruik zou worden genomen, begonnen de inwoners van Utrecht onder leiding van Trijn van Leemput met de sloop ervan. Het duurde nog tot 1581 tot het kasteel grotendeels afgebroken was. Met de immense hoeveelheid puin werd de slotgracht gedempt.

Binnen de bouwkuip van parkeergarage Vredenburg worden de resten van de hoofdpoort, de zuidwesttoren en een deel van de slotgracht van kasteel Vredenburg verwacht. De resten worden de komende tijd onderzocht. Als de resten van de hoofdpoort en de zuidwesttoren goed bewaard zijn gebleven, worden ze ingepast in de toekomstige parkeergarage.

Over Trijn van Leemput en Kasteel Vredenburg maakte RTV Utrecht dit programma: