Gemeente Utrecht krijgt sleutel Stadskantoor

3 Juni 2014

NS heeft het Stadskantoor opgeleverd aan de gemeente Utrecht. Het 92 meter hoge gebouw naast Utrecht Centraal wordt de komende maanden verder ingericht.

De bouw startte in april 2011. Bouwcombinatie SKU, een samenwerking tussen Boele & van Eesteren en G&S Bouw (beide VolkerWessels ondernemingen) bouwde het pand. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger Urbis.

Het Stadskantoor is een belangrijke stap in de vernieuwing van de gemeentelijke organisatie. Moderne ICT en een nieuwe manier van werken, voor een nog betere samenwerking met de stad. De komende maanden wordt hard gewerkt aan de inrichting. Vanaf 7 oktober kunnen inwoners en ondernemers van Utrecht hier terecht voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten.

Duurzaamheid en toegankelijkheid

Het Stadskantoor, 66.000 m2, is zo ontworpen dat het zo min mogelijk CO2 uitstoot. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte-koude opslag, zonneboilers verzorgen de warmwatervoorziening in het bedrijfsrestaurant, de gevels zijn voorzien van driedubbel glas en er is bewegingsdetectie in alle ruimtes. Met de centrale ligging naast Utrecht Centraal is de gemeente goed bereikbaar per openbaar vervoer en fiets. NS Stations en gemeente Utrecht hebben zich gezamenlijk ingespannen om het gebouw optimaal toegankelijk te maken, ook voor mensen met een beperking. Het klantverwijssysteem helpt bezoekers snel en gemakkelijk hun weg te vinden in het Stadskantoor.

Feiten en cijfers:

- Het Stadskantoor is één van de grootste gebouwen die in de laatste drie jaar is gebouwd in Nederland

- 2.500 werkplekken voor zo'n 3000 medewerkers

- 92 meter hoog

- 21 verdiepingen 

- 7 miljoen kilo staal

- 12.000 m2 geveloppervlakte

 - 4 km waterleiding

- 47 publieksbalies

- 15 liften

- 180 toiletten

- 10.000 sprinklerkoppen

- bouwkosten 110 miljoen

- 2000 fietsparkeerplaatsen