Ruimte voor de busbaan

9 Juni 2014

Deze zomer wordt de busbaan over het Smakkelaarsveld tijdelijk verlegd richting de omheinde fietsenstalling. De bussen krijgen een nieuwe route zodat de nieuwe bruggen over de Catharijnesingel kunnen worden afgebouwd. Om ruimte te maken zijn op deze plek al eerder fietsenrekken verwijderd en moeten de bomen op deze plek nu ook wijken.

Dinsdag 10 en woensdag 11 juni worden aan het Smakkelaarsveld naast de omheinde fietsenstalling 15 bomen gekapt en twee bomen gesnoeid. De bomen hadden overigens later sowieso weg gemoeten: op deze plek stroomt dan weer het water van de Leidsche Rijn.

Planning en hinder

 De bomen worden op dinsdag 10 juni gekapt, met een uitloop naar 11 juni. De werkzaamheden zijn tussen 09.30 uur en 16.00 uur, dus buiten de spits. Het auto- en busverkeer ondervindt hier geen hinder van. Voetgangers en fietsers kunnen moeten even wachten op het moment dat er takken van de platanen boven het fietspad afgezaagd worden. De boomstronken worden weggezaagd; dit kan enige geluidshinder opleveren.

Er komen later ook 15 bomen voor terug

Voor het kappen van de bomen is een kapvergunning verleend. Het gaat om 14 zilverlindes en 1 wilg. Ook worden 2 platanen gesnoeid. Verplanten van deze bomen naar een andere plek in de stad bleek na onderzoek niet mogelijk; dat zouden de bomen waarschijnlijk niet overleven. Er worden in het Stationsgebied op een later moment ook weer 15 bomen voor teruggeplant.