Unieke kans om resten 16de-eeuws kasteel Vredenburg te bewonderen

18 Juni 2014

Achter de bouwschutting aan het Vredenburgplein zijn restanten van de hoofdpoort van het 16de-eeuwse kasteel Vredenburg blootgelegd en tijdelijk zichtbaar. Vrijdagavond 20 juni kun je komen kijken, meld je wel even aan, dan krijg je een tijd toegewezen.

Op vrijdagavond 20 juni van 18.00 tot 21.00 uur heb je de unieke kans om deze restanten en enkele bijzondere vondsten, zoals stukken beschilderd beeldhouwwerk, ter plaatse te bewonderen. Utrechtse archeologen vertellen ter plekke over de betekenis van de vondsten.

Tijdens de bouw van de nieuwe parkeergarage onder Vredenburg wordt er archeologisch onderzoek uitgevoerd naar de laatste resten van kasteel Vredenburg. De fundamenten van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren worden onderzocht en gedocumenteerd. Ook wordt een groot deel van de zuidelijke slotgracht ontgraven, afgevoerd en gezeefd, zodat alle vondsten kunnen worden verzameld.

De resten van het kasteel zijn rijksmonument en worden ze behouden. Daarvoor wordt het muurwerk van de hoofdpoort in blokken van 2 x 2 x 3 meter gezaagd, waarna de ruim 15 ton wegende blokken tijdelijk zullen worden opgeslagen. Ze worden opgenomen in de nieuwe parkeergarage, zodat de laatste onderdelen van het 16de-eeuwse kasteel niet alleen bewaard blijven, maar ook zichtbaar zijn voor het publiek. Er zijn al andere delen van het kasteel opgenomen in de vorig jaar geopende fietsenstalling Vredenburg.

In verband met veiligheidseisen en beperkte ruimte is aanmelding verplicht. Dit kan per e-mail naar stationsgebied@utrecht.nl of via 030-286 96 50.