Slechtvalkenkast op dak Stadskantoor

27 Januari 2015

Op donderdag 22 januari is op het dak van de zuidelijke toren van het Stadskantoor een slechtvalkenkast geplaatst door Werkgroep Slechtvalk Nederland. Een voorbeeld van ‘diervriendelijk bouwen’ voor gebouw-bewonende diersoorten.

Er zijn al jaren slechtvalken in de directe omgeving van het Stadskantoor aanwezig. En er is al enige jaren een broedplek op het provinciehuis aanwezig waar met wisselend succes jongen uitvliegen.

Er is geen garantie dat een slechtvalk in de kast gaat broeden, maar de gemeente biedt nu op een veelbelovende plek een nestplaats aan. Er is een beheergroep gevormd die de kast onderhoudt. Zo kan de slechtvalk kan de kast gebruiken als rustplek waar hij prooien naartoe meeneemt, dat betekent wel dat de kast schoongemaakt moet worden. Dit biedt direct de gelegenheid om te bekijken welke prooidieren op het menu van de slechtvalk staan. Als er een slechtvalkenpaar gaat broeden in de kast, wordt er rust rond de broedplek in acht genomen. De slechtvalkenkast is vastgeklemd aan de opstaande rand van het dak, en is verzwaard zodat er geen risico is op wegwaaien.

Blijf op de hoogte over de slechtvalken via @Stadsecoloog030 op twitter.