Hoofdpoort kasteel Vredenburg komt weer terug

9 Februari 2015

De resten van de hoofdpoort van kasteel Vredenburg komen weer terug. Vorig jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de resten van het kasteel op de plek waar inmiddels gebouwd wordt aan de uitbreiding van de Vredenburggarage en een nieuwe entree van Hoog Cathareijne erboven. In de zomer van 2014 zijn de resten tijdelijk weggehaald om de garage Vredenburg te kunnen bouwen.

Vanaf eind deze week, de week van 9 februari, worden de resten uit de opslag gehaald en teruggeplaatst. De restanten van de hoofdpoort van het kasteel krijgen een plek in de nieuwe parkeergarage zodat ze voor het eerst sinds de 16e eeuw weer te zien zijn voor het publiek.

De muurresten worden 's-avonds en 's-nachts op een dieplader aangevoerd en met de torenkraan opgepakt, waarna de blokken in een gat in de vloer van de -1 verdieping worden gehesen. Dan begint het lastige deel; de zware blokken op de goede plek positioneren. De aannemer is er een aantal nachten mee bezig. De blokken worden namelijk meteen weer in elkaar geplaatst en dat is een ingewikkelde klus.