Terwijl u sliep, werd er gepast en gemeten op het Vredenburg

12 Februari 2015

In de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 februari kwamen de eerste stukken van de hoofdpoort van Kasteel Vredenburg terug naar het Vredenburg.

Blok voor blok worden de resten deze week uit de opslag gehaald en teruggeplaatst. De restanten van de hoofdpoort van het kasteel krijgen een plek in de nieuwe parkeergarage zodat ze voor het eerst sinds de 16e eeuw weer te zien zijn voor het publiek.

Het is een ingewikkelde klus. De blokken wegen ruim 10 ton per stuk en moeten met de torenkraan dwars over de bouwplaats op de juiste plek gehesen worden. Ook moeten de blokken precies op de juiste plek worden gezet. Daarbij mogen geen fouten worden gemaakt want dan komt de complete puzzel verkeerd uit. Ook de komende nachten wordt er nog gepast en gemeten.

De muurresten worden 's-avonds en 's-nachts op een dieplader aangevoerd en met de torenkraan opgepakt, waarna de blokken in een gat in de vloer van de -1 verdieping worden gehesen. Dan begint het lastige deel; de zware blokken op de goede plek positioneren. De aannemer is er een aantal nachten mee bezig. De blokken worden namelijk meteen weer in elkaar geplaatst en dat is een ingewikkelde klus.

Vorig jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de resten van het kasteel op de plek waar inmiddels gebouwd wordt aan de uitbreiding van de Vredenburggarage en een nieuwe entree van Hoog Catharijne erboven. In de zomer van 2014 zijn de resten tijdelijk weggehaald om de garage Vredenburg te kunnen bouwen.