Zaterdag 20 en zondag 21 juni: Dag van de Architectuur

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juni is het Dag van de Architectuur. In Utrecht is er dat weekend van alles te doen voor architectuurliefhebbers, jong en oud. In het Stationsgebied openen TivoliVredenburg en het Stadskantoor hun deuren voor rondleidingen en er zijn presentaties door architecten.

Op deze pagina vind je het programma voor het Stationsgebied Utrecht: op www.aorta.nu vind je het gehele programma voor de Dag van de Architectuur in Utrecht.

Naar binnen: Stadskantoor. Zaterdag 20 juni.

STADSKANTOOR | KRAAIJVANGER

Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal. Het toegankelijk maken van zowel stationshal als stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen vormt één van de uitdagingen. De complexiteit van deze ontwerpopgave wordt nog vergroot door de geplande vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau, en procedureel door het grote aantal deelnemende partijen met bijbehorende – tegengestelde – belangen.
De lagere verdiepingen van het stadskantoor zijn bestemd voor publieke functies. Niveau zes tot elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden zijn in de gevel afleesbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten. De grote omvang vraagt om een ‘stedelijke ecologie’, waarbij elk type plattegrond zoekt naar daglicht en doorzicht.

Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen voor een modern kantoorconcept met flexibele, persoonsongebonden werkplekken. Drie verdiepingen (niveau 6, 11 en 21) zijn ingericht als plaza voor vergaderen, eten en ontmoeten. Deze niveaus hebben een grotere plafondhoogte.

RONDLEIDINGEN | 13.30u en 15u | HAL STADSKANTOOR, STADSPLATEAU 1 | AANMELDEN AORTA@AORTA.NU

Architectenestafette Stationsgebied – toekomst in zicht. Zaterdag 20 juni.

Nu de trappen en de fietsenstalling aan het Jaarbeursplein gereed zijn, gaat binnenkort het hele Jaarbeursplein op de schop. Het plein wordt een ontmoetingsplek dat ook geschikt is voor grote manifestaties en evenementen. Eronder komt een parkeergarage. Het Stadsplateau, het verhoogde plein boven aan de trappen, wordt verder doorgetrokken en verbindt straks de Van Sijpesteijnkade via de stationshal met de Rabotoren. Langs de centrumboulevard op het Jaarbeursterrein, komt de bouw van een bioscoop dichterbij. Een architectenestafette over het westelijk deel van het Stationsgebied brengt al deze projecten samen. OKRA, Group A en Snelder Architecten vertellen over hun aandeel. Een stedenbouwkundige vertelt over de ontwikkelvisie van de Gemeente Utrecht op dit gebied. Na afloop kunt u deelnemen aan een rondleiding.

Architectenestafette: 10:30u, aansluitend rondleiding 11.30u, Hal Stadskantoor, Stadsplateau 1

Op www.aorta.nu vind je ook het gehele programma voor de Dag van de Architectuur in Utrecht.

Naar binnen: TivoliVredenburg. zondag 21 juni.

TIVOLIVREDENBURG | STUDIO HH, JO COENEN & CO ARCHITECTS, ARCHITECTUURCENTRALE THIJS ASSELBERGS, NL ARCHITECTS

Waar ooit het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht was, staat nu het torenhoge TivoliVredenburg, een opeenstapeling van vijf muziekzalen voor uiteenlopende muziekstijlen. De oude grote muziekzaal van Muziekcentrum Vredenburg is gehandhaafd en gerenoveerd. Vanuit de foyer op 20-26 meter hoogte heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

In het nieuwe gebouw is het idee van een klassiek muziekgebouw met buitenruimte, façade, foyer en zaal, verlaten voor dat van een geklimatiseerde stad in de stad, een driedimensionaal verkavelingsplan onder een glazen stolp, met straten, trappen en pleinen en de zalen als verschillende huizen. Iedere zaal heeft een eigen dak, dat dient als plein of terras. Zo is een serie stedelijke ruimtes ontstaan met ieder een eigen karakter; onderling verbonden met op veel plekken onverwachte spectaculaire uitzichten over de binnenstad.

De zalen zijn ontworpen door verschillende architecten. Naast Studio HH, zijn Jo Coenen & Co Architects, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en NL Architects verantwoordelijk voor ontwerpen van de zalen.

Op zondag 21 juni kunt u deelnemen aan een rondleiding door het gebouw, onder leiding van de betrokken architecten en architectuurgidsen van AORTA.

RONDLEIDINGEN | 11U, 13U, 15U | VREDENBURGKADE 11 | AANMELDEN AORTA@AORTA.NU