Hergebruik bomen op het Jaarbeursplein

25 September 2015

Op het Jaarbeursplein wordt hard gewerkt om dit gebied geschikt te maken zodat er gebouwd kan worden. Er worden kabels en leidingen verlegd en obstakels op het plein weggehaald, zoals borden, stoepranden en abri’s. Ook de bomen op het plein worden weggehaald op zaterdag 26 september. Het gaat om 20 bomen.

Hergebruik van hout

Veruit de meeste bomen zijn in slechte conditie en moeten daarom worden gekapt. Het hout van deze bomen wordt eerste gedroogd. Dat duurt ongeveer twee jaar. Daarna wordt het verwerkt door Stichting Tafelboom tot houtelementen die terugkomen in het stationsgebied. Twee bomen kunnen wel worden verplant. Zij krijgen een nieuwe plek op het terrein van de Jaarbeurs aan de kant van de Croeselaan. Bij de definitieve inrichting komen er circa vijftig bomen terug op het plein.

Beatrixboom

Onder de te kappen bomen valt ook de Beatrixboom. Deze linde is in 1988 aangeplant op het Jaarbeursplein ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van toenmalig koningin Beatrix. Door Stichting Tafelboom wordt het hout van deze boom op een speciale manier verwerkt. De gedenksteen wordt opgeslagen en krijgt op termijn een nieuwe plek. Voor de fans: de foto hierboven is genomen op 29 april 1988. De gedenksteen werd toen onthuld door burgemeester mevr. Drs. M.W.M. Vos-van Gortel, in aanwezigheid van diverse vertegenwoordigers van Oranjeverenigingen in Utrecht. De foto is gekocht bij het Utrechts Archief.

Herinrichting Jaarbeursplein

Het Jaarbeursplein staat aan de vooravond van een grootschalige verbouwing. Eerder verdween al de bovengrondse parkeergarage en kwam er een tramhalte, in 2014 zijn de trappen geopend en op 31 juli jl. is een groot deel van de nieuwe hal van Utrecht Centraal geopend. De komende jaren wordt er gebouwd aan een ondergrondse parkeergarage, nieuwe gebouwen zoals het World Trade Center (WTC) en de nieuwe inrichting van het Jaarbeursplein. De komende maanden wordt het plein en een deel van de Croeselaan bouwrijp gemaakt om in januari 2016 te kunnen starten met de bouw van de parkeergarage en het WTC. In 2018 worden het plein, de parkeergarage en het WTC in gebruik genomen.