En we noemen hem... Het Platform

25 November 2015

Onze nieuwste spruit komt er aan. Het Platform komt bovenop het nieuwe bus- en tramstation van Utrecht Centraal, op de plek waar nu busstation Centrumzijde ligt. Het gebouw (eerdere werktitel: Zuidgebouw) gaat Het Platform heten. Het pand en het nieuwe bus-tramstation eronder moeten in 2018 klaar zijn.

Het concept van Het Platform gaat uit van een Microcity en bestaat voornamelijk uit koop- en huurappartementen met aanvullende commerciële voorzieningen zoals een sportschool, restaurant en lounge-bar. Deze voorzieningen zijn vrij toegankelijk. De bewoners delen faciliteiten die het gebouw biedt met elkaar zoals een gezamenlijk dakterras en binnentuin, en met bezoekers uit de rest van de stad, zoals, de fitness, het restaurant en een openbaar terras.

Het gebouw, ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism, is bedoeld voor mensen voor wie ontmoeten, gezonde lifestyle, delen en een directe aansluiting met de stad van groot belang zijn. Net afgestudeerde, hoogopgeleide jongeren en kenniswerkers vormen een belangrijke doelgroep.

Geïntegreerde constructie

De ontwikkelaar van het gebouw, ABC-Planontwikkeling, heeft in hun ontwerp een voorstel gedaan voor het tegelijk en geïntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus-tramstation. Hierdoor wordt er de helft minder staal en beton gebruikt, wat duurzamer en makkelijker te bouwen is en bovendien voor minder bouwoverlast zorgt. Ook worden de perrons prettiger doordat er minder en dunnere kolommen komen. Het Platform en het bus-tramstation en worden gelijktijdig gebouwd. Het gebouw is ontworpen op basis van de hoogste duurzaamheidsprincipes van BREEAM. Het Platform omvat 18.500 m2 en heeft een basishoogte is 25 meter met accenten tot 45 meter hoogte.

Omgeving nauw betrokken

Bijzonder aan dit gunningstraject is dat bewoners en bedrijven uit de omgeving een rol hadden in het vertrouwelijke tenderproces. Meer hierover lees je in Welke buurman wil je zijn?

En nu?

Het voorlopig ontwerp (VO) is begin 2016 klaar. Het bestemmingsplan heeft al ter inzage gelegen en wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.  Wanneer het bestemmingplan wordt vastgesteld, kunnen de werkzaamheden aan het Zuidgebouw en het onderliggende bus-tramstation eind 2016 starten.

Meer info in het persbericht van Gemeente Utrecht en de aannemer.

Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism. Beeld: A2 Studio.