Damwanden voor parkeergarage Jaarbeursplein

7 Januari 2016

Voor de aanleg van de parkeergarage onder het Jaarbeursplein, moeten damwanden worden gedrukt en getrild. Dit gebeurt tussen 11 januari en 12 februari. Het trillen kan geluidshinder geven.

Het onderdeel dat geluid geeft, duurt maximaal 1 uur per dag op werkdagen. In overleg met de directe omgeving (bedrijven en hotel) is ervoor gekozen deze werkzaamheden uit te voeren op werkdagen tussen 7.00 en 8.00 uur en indien nodig op zaterdagen tussen 8.00 en 10.00 uur. In de weken van maandag 25 januari en maandag 1 februari kunnen deze tijden wijzigen.

De aannemer heeft in november al proeven gedaan om te kijken welke methode voor het aanbrengen van de damwanden het beste werkt en het minste overlast geeft. Daaruit is gebleken dat de wanden een groot deel gedrukt kunnen worden, zo’n 12,5 meter, wat geen geluidsoverlast geeft. Het laatste deel, zeven meter, moet wel getrild worden, anders komen de wanden niet verder de grond in. Tijdens het trillen wordt er een scherm om het trilblok geplaatst om het meeste geluid te dempen.

Vooruitblik

Wanneer de damwanden in de grond zitten, starten we met weghalen van het zand, het ontgraven. Daarna plaatsen we ankers in de bouwplaats zodat we onderwaterbeton kunnen storten. De ondergrondse parkeergarage is klaar in 2018 en biedt ruimte aan maximaal 800 auto’s voor reizigers, winkelend publiek, gasten van de hotels en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein.