Eerste deel fietsenstalling Stationsplein opent in 2017

29 Januari 2016

Het nieuwe Stationsplein wordt de schakel tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad. Onder het toekomstige, verhoogde plein bouwt de gemeente momenteel de grootste fietsenstalling ter wereld. In 2018, zoals gepland, zijn het hele plein en de onderliggende fietsenstalling klaar en is er plaats voor 12.500 fietsen. Een deel van de stalling wordt eerder opgeleverd voor gebruik. Dit zal niet, zoals de gemeente eerder meldde medio 2016 maar medio 2017 zijn. Door de nieuwe fasering komen er tijdens de eerste oplevering meer fietsparkeerplaatsen beschikbaar: 7.000 in plaats van 4.500.

De nieuwe planning vergroot de verkeersveiligheid in het gebied, het gebruikersgemak van de stalling en maakt een effectievere bouwaanpak mogelijk. Er zijn minder tijdelijke verkeersmaatregelen nodig. In 2016 wordt er nog volop gebouwd rondom de entree van de stalling aan de kant van het Smakkelaarsveld en aan de gebouwen aan het toekomstige Stationsplein. In 2017 is een groot deel van het Stationsplein afgemaakt en is het bollendak boven het plein gebouwd. De complete fietsenstalling van 12.500 fietsparkeerplaatsen blijft volgens planning klaar in 2018. Dan heeft de stalling ook zijn definitieve inrichting en aankleding en is de doorgaande fietsroute tussen Smakkelaarsveld en Moreelsepark klaar.

Inrichting en faciliteiten stalling gereed

Door de nieuwe fasering wordt in één keer een groter deel van de fietsenstalling definitief ingericht. In de fietsenstalling zelf zijn dan ook de belangrijke faciliteiten klaar zoals de hellingbanen tussen de drie verdiepingen, trappen, beheerdersruimte en fietsservicepunt. De gebruikers van de stalling kunnen in 2017 makkelijker van de stalling naar het station en is er minder hinder van bouwactiviteiten van andere projecten. De nieuwe fasering biedt de reizigers straks rechtstreekse toegang naar Utrecht Centraal via de middentunnel en naar het Stationsplein met trappen en een lift.

Tijdelijk 1.600 extra fietsparkeerplaatsen Smakkelaarsveld

In de fietsenstallingen op het Smakkelaarsveld is momenteel plaats voor circa 8.200 fietsen. Deze blijven staan totdat het eerste deel van de fietsenstalling onder het Stationsplein medio 2017 opengaat. Dit geldt voor zowel de fietsenloods als het grootste deel van de huidige beheerde en onbeheerde stallingsplekken op het Smakkelaarsveld. De gemeente wil het aantal fietsenrekken op het Smakkelaarsveld uitbreiden. Een mogelijke plek hiervoor is de kavel in de bocht van de HOV-baan naast het spoor, waar plaats is voor 1.600 extra tijdelijke fietsenrekken.