Rennen! Kom de Koude Oorlog opsnuiven

30 Mei 2016

“Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van. Het geeft niet of je rent. Ik heb jou nooit gekend. Wil weten wie jij bent.”

Tijdens de Koude Oorlog was een deel van de Noordertunnel geschikt als openbare atoomschuilkelder. De machinekamer van deze schuilkelder opent nog één keer haar deuren voor je: op vrijdag 10 juni , zaterdag 11 juni en zaterdag 18 juni zijn er gratis rondleidingen voor wie wil. Kom kijken naar de tandemfietsen waarmee in geval van nood stroom kon worden opgewekt, de grote koolstoffilters (made in 1974) waarmee de lucht gezuiverd kon worden, de douches om mensen te ontsmetten en de grote waterinstallaties. Deze machinekamer heeft een laatste servicebeurt gehad in april 1991. Het is alsof de tijd er heeft stil gestaan.

Kom je langs? Meld je aan!

> update: 31 mei: De rondleidingen zijn helaas allemaal volgeboekt. <

De rondleidingen zijn op vrijdag 10 juni tussen 12.00 en 16.00u (vrijdag 11 juni is vol)  en op zaterdag 11 juni tussen 10.00 en 15.30u (zaterdag 11 juni is vol) en zaterdag 18 juni tussen 10.00 en 15.30 u. Ieder half uur start er een rondleiding. Aanmelden is gratis en kan hier. Ben er snel bij, vol = vol. De rondleidingen door de tunnel en de machinekamer worden gegeven door de Koude Oorlog experts van Museum Bescherming Bevolking.

Rennen!
Gerend wordt er dagelijks in de Noordertunnel: om de sprinter van 16.05u naar Woerden te halen of de intercity van 7.47u naar Rotterdam. Maar van rennen naar de schuilkelder is het nooit gekomen. De tunnel is nooit gebruikt als schuilkelder en heeft inmiddels zijn functie als schuilplek verloren. Met dikke gasdichte deuren was de tunnel van de ingang aan het Smakkelaarsveld tot net voor de trap naar spoor 3 hermisch af te sluiten. De tunnel werd zo een schuilkelder en kon twee dagen lang plek bieden aan zo'n 2.000 mensen. De nog aanwezige schuifdeuren zijn fel rood geschilderd: let er maar eens op als je er bent.

Dit najaar wordt gestart met de bouw van een nieuw gebouw precies boven de Noordertunnel. De inventaris van de machinekamer verhuizen we daarom naar een andere locatie. Pak daarom deze kans om de Koude Oorlog nog één keer, of voor de allereerste keer op te snuiven.