Stationsgebied Utrecht ontrafeld: 1986-2000

23 Augustus 2016

Het verleden ontrafeld. Edo van Baars, 23, is bezig met z’n Master Urban Geography aan de Universiteit Utrecht, en onderzocht tijdens z’n stage bij de Gemeente Utrecht de voorgeschiedenis van de huidige ontwikkelingen in het Stationsgebied.

Hoe lang, en waarover, is er gepraat, onderhandeld, weer afgeschoten en is er weer opnieuw begonnen met praten vóór de eerste schop de grond in ging.

Over de tram door de binnenstad die er niet kwam, het vertrek van Van Gend&Loos, bazen die aan hun das over tafel werden getrokken en iemand die een maquette vertrapte: alles staat op een rijtje in Wat ging er aan de huidige ontwikkeling van het Utrechts Stationsgebied vooraf? Over de eerdere plannen Utrecht City Projekt en Utrecht Centrum Project (1986 - 2000).

Edo van Baars:
"Meest opvallende vond ik de grootsheid van de plannen in de jaren 80 en 90, en de wens van toen om alles in één groot plan vast te leggen. Dat moest haast wel spaak lopen. Ook viel me op dat toeval een grote rol kan spelen; de tijdelijke ziekte van een charismatische hoofdrolspeler heeft het hele project een andere wending gegeven.

Zo'n soloproject - in de archieven en boeken - was soms wel wat eenzaam omdat iedereen natuurlijk met het werk van nu bezig is. Maar ik vond het heel boeiend om intensief bezig te zijn met de geschiedenis van de stad waar ik zelf woon, en het gebied waar ik tijdens m'n stage vanuit het stadskantoor dagelijks over uitkeek."