Fryslân boppe: van de Krûme Ie naar het Merwedekanaal

19 September 2016

Onze kolommen zijn er bijna. De laatste 4 om precies te zijn. Ze zijn gemaakt in Friesland en komen per boot naar Utrecht, de staalbouwer zette de V-vormige kolommen voor de Moreelsebrug op de boot in het Friese dorp Sumar.

Nederland waterland
Vervolgens gingen ze over de Krûme Ie, Wiede Ie, Pikmar, Nije Wjittering, Sneekermeer, De Kûfurd, Groote Brekken, Prinses Margrietkanaal, naar het IJsselmeer. Daar staken ze schuin over naar Amsterdam. En via het Amsterdam-Rijnkanaal komen ze naar het Merwedekanaal in Utrecht.

De aankomst in Utrecht is maandagmiddag 19 september.

De kolommen worden bij de Croeselaan afgeleverd. Maar dan moeten ze nog over de sporen heen, in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 september. Aan de kant van de Croeselaan worden ze door een 'kleine' kraan opgepakt en op het bestaande brugdek gelegd. Een grote kraan, the beast, pakt ze daar over en legt ze op het bouwterrein van het oude busstation. 

Op 21 september wordt de eerste kolom geplaatst op het perron van spoor 11/12 en op 4 en 5 oktober volgen de kolommen op de perrons van de sporen 5/7 en 8/9.

In december vorig jaar kwam met precies zo'n transport de eerste kolommen naar Utrecht. De foto's bij dit bericht zijn van dat transport.