BergBezinkBassin, aangenaam. Maar je mag BBB zeggen hoor

10 Oktober 2016

BBB. Bed&BreakfastBuffet? BuikBillenBenen? BasisBoerderijBenodigheden? BergBezinkBassin.

In augustus is gestart met de aanleg van het nieuwe BergBezinkBassin: BBB. Het BBB heeft als doel te voorkomen dat er vies rioolwater overloopt in de singels. Het bestaande riool van de binnenstad heeft tijdens pieken soms onvoldoende capaciteit om zowel het regenwater als het vuile water uit de huizen af te voeren naar de waterzuivering. Het BBB zorgt ervoor dat het riool stukken minder snel overbelast raakt en het singelwater schoner blijft.

Het overschot aan water tijdens pieken wordt tijdelijk in dit BBB opgeslagen, een schuine vloer zorgt ervoor dat het vuil in het water naar beneden zakt. Doordat het vuil kan bezinken kan er schoner water, bij het eventuele vol raken van het BBB, overstorten op de nieuw te graven singel ernaast. De bak heeft veel meer ruimte dan het riool. En wanneer de pieken voorbij zijn, kan de inhoud weer rustig worden teruggepompt in het riool.  

In de nieuwe ondergrondse bak krijgt het vuil de kans en de tijd om te bezinken. De bak wordt regelmatig schoongemaakt en dan wordt het afval afgevoerd naar de zuivering. Wanneer hij af is zijn alleen putdeksels zichtbaar.

Er is plek voor 1.600.000 liter water. 

De aanleg startte in augustus in de toekomstige kade tussen P6 en de Marga Klompébrug. De eerste weken werd er aan het rioolstelsel gewerkt. Hierna is gestart met de bouw van het bergbezinkbassin. Deze werkzaamheden duren een jaar. Tijdens de werkzaamheden blijven parkeergarages en ingangen van gebouwen bereikbaar.