Han Berends leidt het project: op Utrecht Centraal

20 Oktober 2016

In aanloop naar de opening van de stationshal op 7 december interviewen we mensen die werken aan, bij, voor, of op Utrecht Centraal. Deze week is het de beurt aan de projectmanager van ProRail, Han Berends, over zijn kijk op de bouwperiode.

Han komt uit het Gelderse Groessen, maar werkt nu in het hart van Nederland. Hij studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft. Daarna heeft hij ontwikkelingssamenwerkingsprojecten gedaan in Afrika. Hij heeft onder andere geholpen met wegen aanleggen, bruggen bouwen en het renoveren van een gemeentehuis in Tanzania. Vervolgens eerst bij een aannemer en later een ingenieursbureau, waarna hij bij ProRail terecht kwam. Han was betrokken bij de bouw van station Bijlmer Arena, station Arnhem en station Amsterdam Centraal. Vanaf het begin van de bouw in 2011 is hij projectmanager van het grootste station van Nederland: Utrecht Centraal.

Op de vraag welke werkzaamheden bij zijn werk horen, antwoordde Han het volgende: ‘’Ik stuur het totale projectteam waaronder bouwbegeleiders, toezichthouders, planners, kostendeskundigen, risicoanalisten, juristen en controllers, ik maak een afstemming met partners zoals de NS, gemeente Utrecht, Jaarbeurs en Klépierre en samen hakken we knopen door. Het is zo dat je in een ontzettend dynamische omgeving werkt met heel veel partijen en daarbinnen moet je ervoor zorgen dat je de projectopdracht goed uit kunt voeren. Alles wat nodig is om het project op een goede manier af te ronden. “ 

“Het begeleiden van zo’n groot bouwproject is een aaneenschakeling van leuke, indrukwekkende momenten. Als het echt spannend begint te worden, besef je dat er een projectorganisatie staat waarbij mensen voor elkaar door het vuur gaan. Je doet het écht samen, gaat met elkaar de uitdaging aan en maakt het als team af. Iedereen zal die extra stap zetten als het project daarom vraagt.” Wat Han bijzonder vindt aan Utrecht Centraal is dat het gelukt is om op één plek tram, trein, bus, en fiets onder één dak te krijgen: dat van het nieuwe Utrecht Centraal.

Han: “Wat we ons moeten blijven realiseren, is dat het bouwproces hinder oplevert voor reizigers en omwonenden. Het is onze taak om deze hinder zo klein mogelijk te laten zijn. Het is belangrijk dat wij blijven beseffen dat wij het leuk vinden om voor ons werk naar een bouwput te gaan. Ik realiseer me dat alle reizigers en mensen die hier wonen en werken er echt dagelijks mee te maken hebben. We doen het uiteindelijk voor het eindresultaat, een mooi, ruim en toegankelijk station voor iedereen. Dat neemt niet weg dat de weg ernaartoe net zo belangrijk is.”

Na vijf jaar op Utrecht Centraal kijkt Han uit naar de opening van ‘zijn stationshal’ op 7 december.  ‘’De bouwperiode besloeg een lange periode. Voor iedereen die te maken had met de bouw. Maar het is prachtig geworden!”, besluit Han vol trots.

#opUtrechtCentraal