Emiel Braeckman is projectdirecteur bij aannemer Besix: op Utrecht Centraal

25 November 2016

In aanloop naar de opening van de stationshal op 7 december interviewen we mensen die werken aan, bij, voor, of op Utrecht Centraal. Deze week: Emiel Braeckman: al 42 jaar werkzaam bij Besix, hoofdaannemer van Utrecht Centraal.

Emiel Braeckman komt uit Oostende, België. Hij studeerde in 1974 af aan de Technische Hogeschool in Aalst als industrieel ingenieur. 30 November is zijn laatste werkdag na 42 jaar voor de Belgische aannemer Besix gewerkt te hebben.

Emiel is projectdirecteur voor de bouw van Utrecht Centraal. Hij neemt belangrijke beslissingen, zet handtekeningen en behandelt claims van opdrachtgevers ProRail, NS en gemeente Utrecht. Maar met deze functie is zijn carrière 42 jaar geleden niet begonnen. Emiel begon z’n carrière  als uitvoerder; dit heeft hij zo’n drie á vier jaar gedaan. Vervolgens werd hij hoofduitvoerder en heeft hij van 1986 tot 1996, samen met zijn familie, België verruild voor het Midden-Oosten. Hier heeft hij veel watergebonden projecten gedaan, zoals strekdammen en aanlegsteigers. Emiel: “We maakten daar ook regelmatig onder begeleiding woestijntochten met het gezin. Een leuke bijkomstigheid.”

Eenmaal terug in België, werkte Emiel achtereenvolgens aan: de Koningstunnel in Den Haag,  station Bijlmer ArenA en de Leidsche Rijn tunnel. Vanaf 2010 tot nu bouwt hij aan Utrecht Centraal.

“Station Utrecht Centraal wordt bijna geopend. Ik kijk met een zeer tevreden en voornamelijk trots gevoel er op terug. Dat we met zijn allen, het projectteam van alle betrokken partijen, zoiets neergezet hebben in een zeer drukke omgeving,” aldus Emiel, ‘’Het is een mooi project voor Nederland.” Met de vraag waar hij het meest trots op is, antwoordt hij het volgende: “De zijde van de hal met de verdieping en de vele commerciële ruimtes is in één fase gebouwd. Daarnaast zijn de staalstructuur, de kolommen en de grote balken allemaal gemaakt en aangevoerd vanuit Spanje. Per vrachtwagens is al het materiaal naar Utrecht gebracht. Er is dag en nacht keihard gewerkt om het op tijd klaar te krijgen. De architect heeft mooie golvende bewegingen in het dak ontworpen, maar het moet ook uitgevoerd worden. Naar mijn mening is de hal een huzarenstuk.”

Op 30 november is Emiels laatste werkdag én die dag komen koningin Maxima en koningin Mathilde op bezoek op het station. Emiel: “Ik vind het schitterend! Stoppen op het hoogtepunt zeggen ze ook wel. Dit is echt de kers op de taart. Een mooier einde van een carrière kun je bijna niet hebben. Ik sluit mijn loopbaan met een heel voldaan en tevreden gevoel af. Het is heel aangenaam werken met de mensen in Nederland en ik wens iedereen die ik hier de afgelopen jaren heb leren kennen, het beste toe.”

#opUtrechtCentraal