Grijs staal wordt Green House

3 Oktober 2017

Aan de Croeselaan opent in het voorjaar van 2018 paviljoen The Green House. Aan de voet van de Moreelsebrug en naast Rijkskantoor De Knoop. Eind van het jaar staat het er en in het voorjaar van 2018 opent ‘The Green House’ haar deuren.

De snelle bouw is mogelijk, omdat er volledig remontabel wordt gebouwd en er veel wordt hergebruikt, de gevelplaten komen bijvoorbeeld uit de oude Knoopkazerne.

De fundering bestaat uit betonplaten en betonblokken, gemaakt van restbeton in een prefabbetonfabriek. Geen heiwerk, geen betonstorten op locatie, geen wapening en volledig demontabel. Op de fundering is een staalconstructie van modules ontworpen, simpel uitbreidbaar, geoptimaliseerde voor minder gewicht aan staal, en thermisch verzinkt voor lange levensduur zonder onderhoud of reparatie na remontage.

Duurzaam
Over elk onderdeel van de bouw is nagedacht: duurzame grondstoffen, minder en/of hergebruikte materiaal, langere levensduur en volledig demontabel. The Green House komt op een plek te staan waar op de lange termijn een ander gebouw gepland is. Maar om te voorkomen dat die plek braak blijft liggen, blijft het gebouw daar de komende 15 jaar staan. Bijzonder is dat The Green House na die tijd kan verhuizen. Het gebouw is namelijk volledig demontabel en kan dus elkaar gehaald worden en ergens anders weer opgebouwd.

The Green House is genomineerd voor de Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2017. Op dinsdag 10 oktober is de uitreiking.