Zieke boom op Vredenburgplein wordt gekapt

10 November 2017

Op het Vredenburgplein staat een boom die is aangetast door eikhaas, een schimmel. Het gaat om de boom die staat in het midden van het plein, dichtbij de Drieharingstraat. Deze boom is in zo’n slechte staat dat hij voor de veiligheid van de omgeving gekapt moet worden. Dat gebeurt op maandagochtend 27 november. Bij de herinrichting van het plein begin volgend jaar wordt in de directe omgeving van deze plek een nieuwe boom geplant.

Deze plataan is een van de grootste en oudste bomen op het Vredenburgplein. De leeftijd is tussen de 50 en 60 jaar. De gevonden schimmel (eikhaas) op deze boom is een wondparasiet. Deze veroorzaakt houtrot in de stamvoet waardoor op den duur de stam kan breken. Bij de start van de plannen voor de herinrichting van het plein zijn alle bomen onderzocht door een boomtechnisch adviseur. Behalve van deze boom, is de conditie van de overige bomen redelijk. Bij de herinrichting worden maatregelen genomen om ze in een goede conditie te houden met bijvoorbeeld extra beluchting, nieuwe aarde en groeiplaatsverbetering.

Ontwerp Mozaïek
In 2018 wordt het Vredenburgplein opnieuw ingericht. Kunstenares Jennifer Tee heeft in de afgelopen maanden haar schetsontwerp tot in de kleinste details uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp (DO). Samen met de ontwerpers van Stadsingenieurs zorgt ze ervoor dat daarin ook de gewenste ontmoetingsfunctie en de contouren van het kasteel verwerkt worden. Het DO is bijna afgerond. Het zoeken naar het juiste graniet voor het mozaïek hoort ook bij deze fase en is een hele klus. Het gaat dan om het vinden van de goede steentinten in de ca. 25 verschillende kleuren die onderdeel uitmaken van het ontwerp. Daarbij wordt gezocht naar groeves over de hele wereld die de verschillende tinten kunnen leveren. Ook checken we de groeves op naleving van regels als het gaat om arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.