Rain rain, go away, go away: 1.600.000 liter water gaat ondergronds

26 Juni 2018

In de jaren 70 van de vorige eeuw hadden ze geweldigen ideeën: singels dempen, snelwegen door de binnenstad aanleggen; you name it. (En alles was oranje en ABBA had hits.)

Tegelijk met het dempen van de singel is, tussen Paardenveld en Willemsplantsoen, een ondergrondse betonnen koker aangelegd. Deze koker verbond het water van de singel met het stromende water van de Oudegracht bij de Weerdsluis. Die ondergrondse koker is inmiddels allang weer buiten gebruik en de singel wordt weer teruggebracht. De koker is veelal gesloopt maar onder het Willemsplantsoen krijgt de koker een tweede leven.

Rain rain, go away go away
Als het heel hard regent heeft het riool onvoldoende capaciteit om al het water af te voeren en wordt het op dit moment nog overgestort in de singel. Dat wordt in de toekomst anders: de oude koker onder het Willemsplantsoen is omgebouwd tot bassin voor 1.600.000 liter overtollig regenwater.   

BergBezinkBassin
De grote betonnen bak is omgebouwd tot 'BergBezinkBassin' en wordt op het riool aangesloten. Als het water in het riool boven een bepaald niveau stijgt, loopt het water de bak in: de bak wordt dan een buffer voor het rioolstelsel. Als hierna het waterniveau in het riool weer zakt, wordt het water teruggepompt in het rioolstelsel. Op deze manier wordt het af te voeren regenwater verspreid over een langere periode, waardoor de capaciteit van het huidige riool klaar is voor de toekomst, en wordt voorkomen dat vies rioolwater in de singel belandt.

De bak is zo'n 5 meter breed, 3,5meter hoog en 120 meter lang: er is plek voor 1.600.000 liter water. Onder de nieuwe Rijnkade ligt nog een bassin; daar kan ook 1,6 miljoen liter water in. De bakken gaan komende zomer in werking.