De terugkeer van de draken

5 Augustus 2020

46 jaar lang waren de 3500 kilo zware bewakers van De Utrecht in een diepe winterslaap. Maar vanaf vandaag zijn de Chimaera’s eindelijk weer terug en in volle glorie te bewonderen. Op bijna dezelfde plek waar ze ooit vertrokken.

Tot 1974 stonden de stenen beelden nog fier bovenop het Jugendstil-gebouw De Utrecht, maar nu hebben ze een nieuwe taak: het bewaken van de nieuwe bewonersingang van Hoog Catharijne aan de Smakkelaarskade.

Chimaera

Een Chimaera is een fabelachtig monster samengesteld uit delen van meerdere beesten. In 1902 werden de beelden op de Leidseweg (nu het Smakkelaarsveld) geplaatst, bovenop het gebouw De Utrecht. 70 jaar later werd het prachtige Jugendstil-gebouw van de verzekeringsmaatschappij onder hun voeten gesloopt. Tot verdriet van veel Utrechters.

De beelden bleven gelukkig wel bewaard in een depot van het Centraal Museum. De gemeente Utrecht heeft ze in een samenwerking met het Centraal Museum laten afstoffen en voor restauratie naar Rotterdam gestuurd. Klépierre zag het vervolgens wel zitten om ze hun eigen plekje weer terug te geven op het dak van Hoog Catharijne.

Geschiedenis

Op woensdag 5 augustus zijn ze op hun ‘oude’ plek gehesen. Hiermee is er een stukje verloren geschiedenis terug in de stad. Ook een gegraveerde steen met uitleg over de beelden en een banier verwijzen naar de bijzondere historie van deze plek.

De Chimaera’s staan trouwens ook in de toekomst in de schijnwerpers, want in de avonduren worden ze tot 23.00 uur verlicht. Zo blijven ze voortaan elke avond wakker en weet iedereen dat ze er weer zijn.

Beelden: Het Utrechts Archief, Centraal Museum en CU2030