Dit jaar start vervanging roltrappen Jaarbeursplein

25 Maart 2021

Dit jaar start gemeente Utrecht met de vervanging van de huidige roltrappen aan het Jaarbeursplein. TK Elevator (ThyssenKrupp) heeft de aanbesteding gewonnen en is de leverancier van de vier nieuwe roltrappen. Zij leveren hun zwaarst uitgevoerde roltrappen waardoor er minder storingen, bijvoorbeeld door vandalisme, kunnen optreden. Ook zullen zij 23 jaar het onderhoud verzorgen.

Waarom vervanging roltrappen?

De roltrappen staan, na oplevering in 2011 en grotendeels vernieuwing in 2015, vaak in storing. Er zijn veel storingen geweest door vandalisme, vervuiling vanuit de naastgelegen bouw van de parkeergarage Croeselaan en noodknopmisbruik. Daarnaast kost het onderhoud aan de trappen veel geld. Dit zijn de redenen waarom in juli 2020 besloten is de roltrappen eerder te vervangen dan gepland.

Nieuwe samenwerkingspartner TK Elevator

Na de beslissing in juli 2020 is gemeente Utrecht eerst in gesprek gegaan met verschillende leveranciers van roltrappen. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden op deze plek in de buitenlucht? Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe trappen niet storingsgevoelig zijn en toch goed passen bij het Jaarbeursplein? Daaruit kwam een lijst met eisen waaraan de trappen moeten voldoen.

Drie leveranciers hebben ingeschreven op de aanbesteding van de nieuwe roltrappen. TK Elevator heeft de aanbesteding gewonnen en gaat de roltrappen plaatsen en voor het onderhoud zorgen.

Waarom TK Elevator?

TK Elevator levert op deze plek extra sterke roltrappen, die bestand zijn tegen een stootje. Daarnaast pleegt de roltrappenleverancier twaalf keer per jaar onderhoud, vervangt onderdelen die kunnen slijten op geplande momenten en reageert snel bij eventuele storingen. TK Elevator doet dat 23 jaar lang na aanleg van de trappen. Dat hebben Gemeente Utrecht en TK Elevator afgesproken.

Planning

De voorbereidingen voor de vervanging zijn begonnen. De planning is nu om eind september te starten met de uitvoerende werkzaamheden bij het Jaarbeursplein. De overlast is beperkt, omdat twee van de vier roltrappen blijven werken tijdens de werkzaamheden.